Udland

Det siger Nato-toppen - og Putin - på topmødet

Nato-topmødet i Polen er skudt i gang. Se her, hvad Obama, Merkel, Løkke og co. siger på vej ind til det historiske møde.

Et anspændt forhold til Rusland og negative konsekvenser af briternes nej til EU er to af de helt store temaer, når Nato disse dage holder topmøde i Warszawa.

På den formelle mødedagsorden er det især truslen fra øst, som fylder meget. Nato-lederne vil blandt andet blive enige om at øge tilstedeværelsen af soldater i de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litaen, og Polen. 1000 soldater skal fra starten af 2017 sendes til de fire lande, og Danmark har allerede nu tilkendegivet, at man agter at bidrage med op til 200 soldater i Estland.

Men en anden og meget alvorlig hovedpine lægger sig også som en mørk sky ned over topmødet. Storbritanniens farvel til EU har sendt chokbølger ned gennem Europa. I USA vækker det også bekymringer, og flere stiller nu spørgsmålstegn ved, om EU's tab af et medlemsland også vil gå ud over sammenholdet i Nato.

- USA har en stærk og vedvarende interesse i et forenet og demokratisk Europa, siger den amerikanske præsident, Barack Obama, på vej ind til mødet.

Her giver TV 2 dig et overblik over, hvad stats- og regeringscheferne siger på vej ind til topmødet.

Det siger Nato-lederne - og Putin - på topmødet

 1. Barack Obama, USA's præsident

  - Alle har en interesse i at minimere alle forstyrrelser, når EU og Storbritannien skal smede et nyt forhold. USA har en stærk og vedvarende interesse i et forenet og demokratisk Europa.

  - Et integreret Europa er en af den moderne tids største politiske og økonomiske præstationer. Det er en præstation, der skal bevares, siger Obama.

  Når det kommer til truslen fra Rusland, bekræfter præsidenten, at USA sender 1000 mænd til Polen som led i Nato's øgede tilstedeværelse i Østeuropa.

  - Polen er et omdrejningspunkt i forsvaret af Nato's østlige flanke.

 2. Jens Stoltenberg, Nato’s generalsekretær

  - Nato opsøger ikke en konfrontation (med Rusland), vi vil ikke have en ny kold krig. Den Kolde Krig er historie, og sådan skal den forblive, men vi er nødt til at beskytte og forsvare vores allierede i et mere udfordrende sikkerhedsmiljø.

  - Vi har ikke afbrudt den politiske dialog med Rusland. Faktisk har vi besluttet at holde alle vores kanaler for politisk dialog åben. Vi har besluttet at holde liv i Nato-Rusland-rådet som et værktom for politisk dialog med Rusland.

  Nato-Rusland-Rådet har været lagt på is siden Ruslands annektering af Krim og krisen i Ukraine, men i april genoptog parterne for første gang kontakten. Den 13. juli, få dage efter Nato-topmødet, vil forsvarsalliancen igen holde et møde med Rusland på ambassadørniveau. Mødet finder sted i Bruxelles.

 3. Angela Merkel, Tysklands kansler

  - Hvis man i ord og handlinger drager folkeretten og grænsernes ukrænkelighed i tvivl, så vil tilliden naturligvis forsvinde.

  - Ruslands handlinger har gjort vore østlige allierede dybt foruroliget. Alliancen behøver en stærkere tilstedeværelse i de baltiske lande og Polen.

 4. Andrzej Duda, Polens præsident

  - Rusland er vores nabo, og det øjeblik landet begynder at respektere international lov, vil vi være i stand til at tale om en partner, der er klar til seriøs dialog. Det er det mest afgørende og fundamentale for, at en vi kan diskutere med en stat på en seriøs måde.

  - Ingen er i tvivl om, at såkaldte små grønne mænd eller separatister (i det østlige Ukraine, red.), er mennesker, som er forbundet med Rusland. Vi har set besættelsen og annekteringen af Krim. 

 5. Madeleine Albright, USA’s første kvindelige udenrigsminister (1997-2001)

  - Nato’s fremtid afhænger af sammenhold. Hvis vi ikke bliver sammen, så kan vi meget vel risikere at gå i søvngang ind i en ny krig.

 6. Vladimir Putin, Ruslands præsident

  Vladimir Putin er ikke inviteret til Nato-topmødet, men benævnes af mange som ’elefanten i rummet’. Altså manden, som alle taler om. En talsmand for Putin siger fredag ifølge AP, at Rusland er villig til at samarbejde med Nato, selvom Nato agerer over for Rusland, som om landet var en fjende:

  - Rusland er ikke ude på at få en fjende, men det er ved at ske. Når Nato-soldater går langs vores grænser og Nato-jetfly flyver forbi, så er det ikke os, som rykker os nærmere Nato’s grænser.

  - Moskva har altid været åben for dialog med Nato, især når det kommer til terrorisme, som ses som en fælles trussel.

 7. Lars Løkke Rasmussen, Danmarks statsminister

  - Danmark bidrager med op til 200 soldater til den øgede tilstedeværelse i Estland inden for den britiske ramme, skriver statsministeren på sin Twitter-profil.

  Nato har besluttet at indsætte cirka 1.000 soldater på mere eller mindre permanent basis i de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, og i Polen. Briterne har meldt ud, at de vil stå for alle de soldater, der skal sendes til Estland, og op imod 200 af disse soldater bliver altså danske. 

  Den danske statsminister siger desuden:

  - Det vigtige er, at vi får sendt et signal om, at Danmark stiller op, når der bliver kaldt. Det er tilfældet allerede. Vi er blandt de lande, der yder. Der står respekt omkring den kvalitet, der er i det danske forsvar, siger han.

   

 8. David Cameron, Storbritanniens premierminister

  David Cameron prøvede ved sin ankomst at undgå at tale om brexit. Han brugte i stedet sin taletid til at tale om Storbritanniens tilladelse til at lade kvinder kæmpe på lige fod med mænd i frontlinjeoperationer.

  - Det er vitalt, at vores bevæbnede styrker er i verdensklasse og reflekterer det samfund, som vi lever i, siger han. 

  Indtil nu har det ikke været tilladt for britiske kvinder at være en del af bevæbnede styrker, hvis primære rolle er at være i tæt konfrontation med fjender. Lande som USA, Canada, Australien og Israel har allerede givet kvinder lov til at være en del af kampstyrkerne.