OVERBLIK: Betjentes skuddrab på to sorte startede demonstrationer - der førte til nye skuddrab

To sorte mænd er med et døgns mellemrum blevet skudt og dræbt af politibetjente i USA. Skuddrabene udløste demonstrationer - og flere skuddrab.

Fem amerikanske betjente er blevet skuddræbt og yderligere cirka seks er såret efter at være blevet ramt af skud fra snigskytter i det centrale Dallas i USA. Skuddene faldt under en demonstration i kølvandet på massive protester over hele USA, efter to sorte mænd tirsdag og onsdag blev skuddræbt af betjente i to forskellige stater i USA.

Først blev den 37-årige Alton Sterling tirsdag skudt af to hvide betjente i Baton Rouge i Louisiana. Og dagen efter - om onsdagen - blev den 32-årige Philando Castile skudt og dræbt af en betjent i Falcon Heights i Minnesota.

Skudepisoderne i både i Minnesota og Louisiana er blevet filmet. I tilfældet med Philando Castile er det hans kæreste, Lavish Reynolds, der efter skyderiet gik på Facebook Live.

Hun befandt sig i bilen med ham, da han blev stoppet af en politibetjent på grund af en ødelagt baglygte, skriver avisen The Independent, der har offentliggjort videoen.

For helvede da. Jeg sagde, at han ikke skulle række ud efter den.

Betjent, der skød Philando Castile

Mens betjenten stadig sigter på hendes blødende kæreste, og de alle venter på, at flere politibetjente skal ankomme, begynder hun at filme med sin telefon, mens hun fortæller, hvad der – ifølge hende – ledte op til, at betjenten skød Philando Castile i armen flere gange.

Betjent: For helvede

Philando Castile blev i forbindelse med en ødelagt baglygte vinket ind til siden af betjenten Jeronimo Yanez - og i den forbindelse bedt om at finde sit kørekort og registreringsbevis frem.

Lavish Reynolds fortæller derefter:

- Han (Philando Castile, red.) fortalte ham (politibetjenten, red.), at det var i hans pung, men at han havde en pistol på sig, og at han havde våbentilladelse. Betjenten sagde, at han ikke skulle røre sig. Da han var ved at række hænderne frem igen, skød betjenten ham i armen fire eller frem gange, kan man høre hende fortælle gentagne gange under den over ni minutter lange video.

På videoen kan man høre betjenten råbe – enten ophidset eller oprørt:

- For helvede da.

- Jeg sagde, at han ikke skulle række ud efter den. Jeg sagde, han skulle række hænderne frem, råber betjenten, hvis navn endnu ikke er blevet offentliggjort.

Til det svarer Lavish Reynolds:

- Du bad ham om at finde hans id – hans kørekort, sir. Åh min gud – sig ikke, at han er død, siger hun, mens man kan se, at Philando Castile nu ligger helt stille.

- Åh gud, fortæl mig ikke, at min kæreste er død

Derefter kan man høre, at der ankommer flere betjente, og at hun bliver bedt om at stige ud af bilen med hænderne op – mens hun stadig forsøger at filme med sin telefon. Til sidst filmer telefonen op mod himlen, mens man kan høre sirener i baggrunden:

- De smed min telefon, Facebook, siger hun, mens man kan høre hende begynde at græde.

I baggrunden kan man desuden høre en betjent råbe ”for helvede” gentagne gange, mens hun igen forklarer, hvad der er sket. Derefter bliver hendes telefon samlet op og formentlig placeret sammen med hende i patruljevognen – skærmen bliver helt mørk, men man kan stadig høre lyden:

- Åh gud, fortæl mig ikke, at min kæreste er død. Han fortjener ikke dette. Han arbejder for St Paul folkeskole. Han har ren straffeattest. Han har aldrig været i fængsel eller noget. Han er ikke bandemedlem, lyder det fra den grædende Lavish Reynolds, mens hun beder til gud.

- Jeg skal lige hente min mors pung

Lavish Reynolds fireårige datter var med i bilen, da skyderiet fandt sted. Hun er tilsyneladende på et tidspunkt, inden hendes mor begynder at filme, kommet ud af bilen, for på optagelserne kan man høre, at Lavish Reynolds spørger efter sin datter, hvorefter hun bliver placeret i patruljebilen hos Lavish Reynolds.

- Jeg skal lige hente min mors pung, siger den lille pige, mens man kort kan se et billede af hende, inden videoklippet stopper i et stykke tid, inden Lavish Reynolds fortæller videre om, hvad der skete.

Ifølge The Independent afgik Philando Castile efterfølgende ved døden på hospitalet, og Lavish Reynolds blev efterfølgende tilbageholdt af politiet sammen med hendes datter.

Det er efterfølgende kommet frem, at betjenten, der skød Philando Castile, ifølge kæresten var asiatisk, mens betjenten ifølge nyhedsbureauet Reuters er medlem af foreningen for politibetjente med latinamerikansk baggrund.

37-årig skudt med betjente liggende oven på sig

Skyderiet i Minnesota skete mindre end en dag efter, at en anden sort mand blev skudt til døde af politibetjente i Baton Rouge i Louisiana. Også denne skudepisode blev fanget på flere kameraer, ligesom to vidner filmede, hvad der skete.

Alton Sterling blev skudt af to betjente, mens de lå oven på ham

Den 37-årige Alton Sterling blev skudt foran et supermarked efter et anonymt opkald om, at nogen i en rød bluse havde truet med en pistol.

Optagelserne fra supermarkedet kan formentlig vise, hvad der skete op til skyderiet, men de er endnu ikke blevet offentliggjort. Det er politiets egne optagelser fra kameraer på betjentenes uniform heller ikke, men det er derimod to øjnevidners videoer. De viser, hvad der skete, da to politibetjente har fået den 37-årige ned på jorden, mens de ligger oven på ham.

På optagelserne kan man høre først to og dernæst tre skud blive affyret, hvorefter en betjent - ifølge et øjenvidne - angiveligt fjerner en pistol fra mandens lomme.

Guvernør: Ville ikke være sket med hvide

Guvernøren i Minnesota, Mark Dayton, har efterfølgende kommenteret drabet på Philando Castile:

- Ville dette være sket, hvis bilisten og passagereren havde været hvide? Det tror jeg ikke. Så vi alle i Minnesota er tvunget til at indse, at denne slags racisme eksisterer. Og at det er vores alles ansvar at love, at vi gør, hvad vi kan for, at det ikke bliver ved med at ske.

Han påpeger ligeledes, at ingen i første omgang ydede førstehjælp til Philando Castile, men mere var opmærksom på politibetjenten, der havde skudt. Samtidig lagde man den skuddræbtes kæreste i håndjern og bragte hende til politistationen med hendes fireårige datter:

- Det er en grusom behandling - jeg synes, det er rystende.

Barack Obama: Det gør ondt

Også den amerikanske præsident, Barack Obama, har - tydeligt rystet - udtalt sig om drabene på Alton Sterling og Philando Castile:

- Når sådan noget sker, er der en stor del af vores medborgere, der føler, at de på grund af deres hudfarve ikke bliver behandlet på samme måde som andre. Og det gør ondt. Og det skal bekymre os alle. Det er ikke kun et sort eller spansk problem. Det er er et amerikansk problem, som alle retssindede skal bekymre hos om, lød det fra præsidenten.

Alton Sterlings død blev allerde onsdag en del af den amerikanske præsidentkamp. Det skete, da demokraternes kandidat, Hillary Clinton, udtalte sig om hans død:

- Der er noget dybt forkert, når så mange amerikanere har grund til at tro, at vores land ikke anser dem som lige så kostbare som andre på grund af farven på deres hud, lød det fra præsidentkandidaten.

De to betjente i Louisiana, der skød Alton Sterling, er blevet suspenderet, mens politiet undersøger, hvordan skyderiet foregik.