Udland

Nu skal insekter opsnuse bomber

Inden for de kommende år ventes amerikanske forskere at have trænet græshopper til at opsnuse sprængfarlige stoffer.

Forestil dig hvis græshopper kunne opsnuse bomber og afsløre sprængfarlige stoffer.

Usandsynligt, tænker du måske, men scenariet vil inden for de kommende år med stor sandsynlighed blive til en realitet i USA.

Ifølge BBC er forskere i øjeblikket ved at træne de hoppende insekter i at bruge lugtesansen til at opsnuse bomber.

Kan identificere bestemte lugte

Græshoppers lugtesans ligner ifølge Baranidharan Raman, lektor i biomedicinsk teknik på Washington Universitet, på mange punkter menneskers, idet de kan identificere en særlig lugt, selv når det er blandet med andre lugte.

Lektoren har i flere år forsket i insekternes lugtesans og siger til BBC, at græshopper er ustyret med "robot-næser", og at de derfor kan trænes i at lokalisere og huske en lugt som farlige kemikalier.

- Det tager kun et par hundrede millisekunder for græshoppernes hjerne at spore en ny lugt. Græshopper behandler nemlig kemiske signaler yderst hurtigt, siger Baranidharan Raman til BBC.

Insekt-antenne indikerer farlige stoffer

Helt lavpraktisk vil den ideelle bombe-findende græshoppe kunne hoppe ind i farlige eller fjerntliggende områder, spore sprængstoffer og alarmere militæret. For at dirigere insekterne planlægger forskerholdet at sætte specielle varmeproducerende "silke-tatoveringer" fast på græshoppernes vinger, som konverterer laserlys til varme og kan få insekterne til at flyve i forskellige retninger.

En lille elektrode opereret fast til græshoppens hjerne vil samtidig give menneskene - i dette tilfælde militæret - adgang til, hvad græshoppens antenne opfanger.

Dataen fra insekternes antenner kan derefter ændre farven på et lampe, der indikerer, om der er sprængfarlige stoffer i det område, græshoppen befinder sig i. 

Forskerprojektet har netop modtaget 750.000 dollars - svarende til godt fem millioner danske kroner - i støtte fra The Office of Naval Research, som fremmer videnskab og teknologi-programmer inden for den amerikanske flåde og marine. Forskerne bag projektet forventer ifølge BBC at have bombe-opsnusende græshopper klar inden for to år.