Udland

Endnu en bekymring til listen: Nato frygter Brexit

Når Nato indkalder til et af de mest historiske topmøder i nyere tid i slutningen af denne uge i Polens hovedstad Warszawa – så er det i skyggen af en

Når Nato indkalder til et af de mest historiske topmøder i nyere tid i slutningen af denne uge i Polens hovedstad Warszawa – så er det i skyggen af endnu en massiv udfordring. 

For udover det nedfrosne forhold til Rusland, usikkerheden i Ukraine, truslen fra IS og terror i Europa  - så har briternes beslutning om at forlade EU føjet endnu en bekymring til listen. 

For hvad sker der på længere sigt med briternes mulighed for at have et af verdens største forsvarsbudgetter? Det fjerde eller femte største alt efter, hvordan man regner. Storbritannien er et af de fem lande i Nato, som opfylder Alliancens mål om et forsvarsbudget på minimum 2 pct. af BNP. (2,21 pct. af BNP) Danmark ligger til sammenligning på 1,17 pct. 

Og hvordan vil samarbejdet mellem EU og Nato påvirkes af et Brexit? Man taler om, at der er brug for et stærkere samarbejde mellem EU og Nato – et såkaldt gearskifte, så de to ”institutioner” får en bedre opgavefordeling, når der fremover skal opereres i skrøbelige stater. Fra Natos side er der et stort ønske om, at Alliancens kompetencer efterretningsmæssigt og militært udnyttes bedre. Men bliver der overskud til det gearstifte i EU-systemet, når unionens 2. største økonomi skal vikles ud af omkring 80.000 sider lovtekst? 

Nato-topmøde i Warzava

58 delegationer deltager I topmødet, herunder 28 allierede, Montenegro, 26 partnerlande samt repræsentanter for FN, EU, Verdensbanken og NATO parlamentariske forsamling. Ca. 2.500 officielle delegerede samt ca. 2.000 medierepræsentanter. 

- Briterne vil selvfølgelig understrege, at de stadig er en af de stærkeste Nato-nationer. Men Brexit VIL gøre Storbritannien svagere. Alle bliver svækket af Brexit, siger en Natokilde.

Bekymringen i Nato går også på, om der på længere sigt kan opretholdes et EU-sammenhold, når det handler om sanktioner mod Rusland som svar på annekteringen af Krim og destabiliseringen af det østlige Ukraine. Sanktionerne er indtil videre forlænget til årsskiftet. Men hvad så? EUs sanktioner er – udover militær afskrækkelse - et af Natos vigtigste redskaber til at presse Putin, og enhver revne i den europæiske fællesskabsfølelse vil den russiske leder være den første til at udnytte.

- Ingen kan vel forvente, at Putin ikke vil sparke en bold ind – som ligger lige til højrebenet i straffesparksfeltet, lyder det fra Nato-kilden.

Topmødet i Warszawa havde ellers i sig selv en fyldig dagsorden taget den nye russiske virkelighed i betragtning. Her skal de øverste chefer f.eks. nikke til beslutningen om, på mere eller mindre permanent basis, at udstationere tropper i de baltiske lande og i Polen. Noget man ved vil provokere russerne, men som Alliancen betragter som et naturligt gensvar på den nye russiske aggression mod Vesten. I den sammenhæng er det yderst symbolsk, at stats- og regeringscheferne fredag skal spise middag i præsidentpaladset, hvor Warszawa-pagten blev underskrevet for 61 år siden. Men selv her i de historiske omgivelser vil Brexit snige sig ind. For når blikket falder på David Cameron vil briternes og Unionens fremtid unægtelig komme til af fylde.

- Alle vil møde op med hovedet fyldt af uro. Ingen tvivl om det, vurderes det fra Natos side.

På TV 2 følger vi Nato-topmødet tæt fra National Stadium – Polens nationale fodboldstadion - fra fredag tidlig morgen til lørdag aften.

Stats- og regeringscheferne kommer til at opholde sig på selve fodboldbanen og have deres delegationer på den ene målside – mens vi fra pressen holder til bag det andet målområde.

Følg os på Twitter og Facebook, TV 2 og TV2 News.