Udland

'Blodbad' i gaden før berømt tyreløb: Her løber de for livet

Dyreværnsaktivister iværksatte 'blodig' protest mod tyreløbet i Pamploma. Fire mænd fik mindre skader på førstedagen for festivalen.

Traditionen tro løber en stor og vild folkefest af stablen i Spanien i disse dage.

Nemlig San Fermin-festivalen, bedre kendt som tyreløbet i Pamplona. En enorm champagneceremoni ved middagstid den 6. juni skyder hvert år festivalen i gang. Og herefter syder festivalen 24-7 en uge frem. 

Onsdag stod folk jublende og tæt pakket på Pamplonas hovedtorv og piskede en stemning op. Iklædt den traditionelle hvide t-shirt og matchende hvide bukser, viftede de ivrigt med røde lommetørklæder. Og dét på en dag, hvor vin ikke blot var til at drikke, men også til at sprøjte ud over hinanden. 

Altsammen som optakt til raktten, ’Chupinazo’, der ved middagstid tog sin himmelfart for at markere festivalens start. Herefter binder folk traditionen tro det lille røde tørklæde om halsen.

I alt 10 store tyre fra Fuente Ymbro ranch blev torsdag morgen klokken 8 sluppet løs i Pamplonas historiske gader. Imens løb hundredevis af fremmødte foran og imellem de store dyr, der vejer mellem 500 og 600 kilo. Det lykkes ikke alle at ungdå at blive trampet ned – fire mand blev efter løbet behandlet for mindre skader.

Strækningen, de løber på, er 875 meter fra indhegningen til byens tyrefægterarena. Løbet tog torsdag to minutter og 28 sekunder.

Topløse kvinder i protest mod dyremishandling

Men er det okay at behandle tyrene på den måde? Spørger man dyreværnsaktivister er svaret et soleklart nej. I protest samledes omkring 100 af slagsen i Pamplona tirsdag – halvnøgne kvinder og mænd med horn i panden og hældte en spand kunstigt blod ned over hovedet for at markere deres afsky for tyreløbet.

Ifølge organisationerne, der stod bag protesten, AnimaNaturalis og PETA, bliver omkring 50 tyre dræbt eller mishandlet under festlighederne. Det skriver Reuters.

Flere spanske byer afholder henover sommeren festivaler, hvor tyre er en del af arrangementet. Men internationalt er San Fermin den mest berømte og tiltrækker tusindvis af mennesker. Fesitvalen, der i løbet af de otte dage byder på tyreløb hver morgen og tyrefægtning om aftenen, slutter ved midnat den 14. juli.

Pamplona er verdenskendt for tyre-traditionen, der for alvor blev sat på verdenskortet i 1926, hvor forfatteren Ernest Hemingway skrev bogen “The sun also rises” om blandt andet tyreløbet.

I 2010 satte TV 2 Nyhederne fokus på det berømte og berygtede tyreløb, der blot er en lille del af den store festival.  Se det seks år gamle indslag herunder: