Hun undslap livet som sex-slave hos Islamisk Stat: Ville hellere have mistet begge øjne

Piger fra den etniske gruppe yazidierne holdes fanget som sex-slaver af IS. De sættes til salg og byttes blandt terrorbevægelsens krigere.

Vi er i august 2014. Islamisk Stat erobrer byen Sinjar i det nordvestlige Irak og flertallet af de 300.000 indbyggere, overvejende fra den etniske gruppe yazidierne, sendes på flugt til det nærliggende bjerg, Mount Sinjar. I dagevis forsøgte de at undslippe IS-krigerne, der begik en massakre på dem, som ikke nåede at flygte i tide. De omtrent 25.000 mennesker der var tilbage i Sinjar fik et valg.

- Vi fik at vide, at enten så konverterer vi, eller også mister vi hovedet, fortæller Khuldoon Atyas om dagene, da IS kom til byen, hvor han var blevet tilbage for at passe på familiens afgrøder.

Adskillige dage senere sættes amerikanske specialstyrker ind for at lave en sikker korridor sammen med den kurdiske peshmerga-milits, så de flygtende menneskemasser på Sinjar-bjerget kunne komme i sikkerhed. I terrorbevægelsens øjne betragtes yazidierne som djævletilbedere, fordi deres religion er udprunget af en oldgammel persisk tro kaldet zarathustrisme.

Tilbage i Sinjar er det ikke alle, der får et valg. Flere beretninger fra IS-indtoget i byen fortæller om massedrab på op imod 5000 mandlige indbyggere. Kvinderne i området i og omkring byen blev taget til fange. Historien om deres skæbne kan i dag følges på den sociale medie-app, Telegram, der er populær i Mellemøsten.

En aktivistgruppe i Irak har vist nyhedsbureauet AP, hvordan yazidi-pigerne i dag sælges og byttes som sex-slaver på Telegram.

I små krypterede beskeder kan der blandt andet læses:

"Pige til salg. Jomfru. Smuk. 12 år gammel. Hendes pris har nået 84.000 kroner og hun vil snart blive solgt. "

Den 18-årige Lamiya Aji Bashar forsøgte at flygte fire gange, før det lykkedes hende at komme ud af kløerne på IS tilbage i marts. Men det var en høj pris, hun måtte betale. Under flugten eksploderede en landmine og dræbte de to piger på otte og 12 år, som hun var på flugt med. Selv mistede Lamiya Aji Bashar synet på det højre øje og blev vansiret i ansigtet.

Med tårende trillende ned af sit vansirede ansigt fortæller Lamiya Aji Bashar, at hun blev bortført fra byen Kocho nær Sinjar i 2014. Hendes forældre er formodet dræbt, og hendes 9-årige søster er fortsat blandt de 3000 yazidi-piger, der menes at være tilbage i fangenskab hos IS.

- Det lykkedes mig til sidst, takket være Gud. Det lykkedes mig at komme væk fra de vantro, siger den 18-årige til AP.

- Selv, hvis jeg havde mistet begge mine øjne, ville det have været det hele værd, fordi jeg overlevede at være deres fange.

Siddende på en seng i sikkerhed i sin onkels hus i den irakiske by, Baadre, husker Lamiya Aji Bashar de gange, hun forsøgte at undslippe sit liv i Raqqa. Når hun blev fanget resulterede det i en gennembankning og gentagne voldtægter. Både hos hendes første "ejer", der var en irakisk IS-leder, som ofte iførte hende håndjern. Derefter hos en bombemager i den IS-kontrollerede storby Mosul i Nordirak, hvor hun blev tvunget til at fremstille bilbomber og selvmordsveste. Og senere flere tæv og flere voldtægter hos andre mænd.

Det amerikanske nyhedssite Daily Beast har flere beretninger fra piger og kvinder, der også har været i fangenskab hos IS i terrorbevægelsens de facto hovedstad, Raqqa, i Syrien. Her fortæller de lignende historier om voldtægter, tvangsægteskaber og en slave-lignende tilværelse i islamisternes vold, inden det lykkedes dem at flygte.

Den 20-årige Jihan, fra byen Sinon i nærheden af Sinjar, fortæller, at hun sammen med 150 andre var holdt fanget i et hus i Raqqa, efter de blev tilfangetaget under IS-angrebet på Sinjar i 2014.

- En eftermiddag kom omkring 20 mænd ind i huset og begyndte at tæve os. De råbte, at vi var deres slaver, og at vi kun skulle adlyde dem. De fortalte os, at de ville straffe os, men ikke slå os ihjel, fordi de foretrak at mishandle os.

For at undgå voldtægter vaskede flere af pigerne sig ikke. Samtidig fortæller flere, at de med jævne mellemrum blev solgt videre til nye mænd der kæmpede for Islamisk Stat. Mange af pigerne får med tiden adgang til en mobiltelefon, hvor de kan kontakte deres familier og trygle om at blive reddet fra livet i Raqqa. Nogle så desperate, at de foretrak selvmord, hvis ingen kom dem til undsætning.

Efter 10 måneder lykkedes det Jihan at flygte, da hun fik kontakt til sin bror på en mobiltelefon, så familien gennem en menneskesmugler kunne arrangere hendes flugt.

Fakta om Yazidierne:

* Yazidisme er en kurdisk religion med gamle indoeuropæiske rødder. Yazidiernes eget navn for sig selv er Êzidî eller nogle steder Dasinî.

* Religionen har flere tusinde år bag sig og er ældre end både jødedommen, kristendommen og islam.

* Yazidisme var hovedreligion for alle kurdere før islams fremkomst. Med fremkomsten af islam blev mange kurdere tvunget til at konvertere.

* Yazidierne tror kun på én gud. Derudover tror yazidierne på syv engle. En af dem kaldes "Tawisî Melek" og er i religionen Guds stedfortræder på jorden og leder af de øvrige engle.

* Yazidierne er af blandt andet af muslimer blevet beskyldt for at tilbede djævlen, hvilket dog er blevet afvist af yazidierne selv.

* Der er ikke noget præcist tal for, hvor mange yazidier, der er på verdensplan, men man regner med omkring 800.000.

* Der er i dag yazidi-samfund i blandt andet Irak, Tyrkiet, Iran, Syrien, Armenien, Georgien, Aserbajdsjan, Turkmenistan og Kasakhstan.

* Omkring 500 personer er tilhængere af yazidi-religionen i Danmark.

Kilde: Ritzau, Ezidi Kulturforening i Danmark, Kristeligt Dagblad og jiyan.dk (dansk-kurdisk netavis)

Den farlige flugt er blevet sværere

På andre sociale medie-apps som Facebook og Whats app foregår der også menneskehandel. Her forsøger familier og mellemmænd at forhandle med IS om at købe yazidi-pigerne fri fra slavetilværelsen. Men det bliver sværere at undslippe islamisternes fangenskab, skriver AP.

PBS har i dokumentaren "Escaping ISIS" fulgt et netværk, der arbejder i frontlinien for frigivelsen af de tilfangetagne piger fra yazidi-minoriteten.

Til nyhedsbureauet fortæller Mirza Danai fra den tysk-irakiske nødhjælpsorganisation, Luftbrucke Irak, at antallet af yazidier, der har held til at flygte fra fangenskab, er faldet markant de seneste måneder. Siden maj er antallet af piger, der undsluppet faldet fra 134 om måneden til kun 39 de seneste 6 uger ifølge tal fra den regionale kurdiske regering.

- De registrerer hver enkelt slave - hver eneste person under deres "ejer". Derfor ved IS-vagterne ved alle kontroller eller checkpoints, at denne pige er flygtet, fortæller Mirza Danai.

Også de netværk som forsøger at befri eller købe pigerne bliver nu i stigende grad jagtet af IS. Og flere personer fra de netværk, der hjælper pigerne, er blevet dræbt på ordre fra IS-ledere, fortæller Andrew Slater. Han er fra gruppen, Yazda, der dokumenterer overgrebene på yazidi-befolkningen og hjælper med sikre tilholdssteder for de undslupne piger. Og hos den regionale kurdiske regering er midlerne til at betale løsesumme ved at slippe op. Regeringen har hidtil hjulpet yazidi-familier med op til 100.000 kroner i økonomisk hjælp for at betale deres søstre og døtre fri fra fangenskabet.

Dengang livet var smukt

Helt stille og med en monoton stemme fortæller Lamiya Aji Bashar om sine fem søstre, der alle er undsluppet og flygtet til Tyskland. Mens hendes lillebror efter en måned i en IS-træningslejr flygtede og nu opholder sig hos familie i Dahuk i den kurdiske del af Irak.

Under sin tid hos rækken af mænd der misbrugte hende, opgav hun aldrig tanken om at flygte. Og efter at have været holdt fanget hos mindst to andre mænd fra terrorbevægelsen slap hun fri. Hendes onkel fortæller, at de betalte lokale smuglere 5000 kroner for at arrangere hendes flugt. Og snart vil hun blive genforenet med sinen søstre i Tyskland. Men på trods af alt, hvad hun har været igennem, så er hendes hjerte fortsat i Irak og tiden før august 2014, hvor IS kom til Sinjar.

- Vi havde et flot hus og en stor gård. Jeg gik i skole, husker hun.

- Det var så smukt, siger Lamiya Aji Bashar.