Nervøst Kina advarer om militær konfrontation med USA

16x9
Kina er ved at udbygge en række øer og klippeskær i Det Sydkinesiske Hav. Kineserne gør krav på havbunden i pmrådet. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

En strid om nogle små kunstige øer får nu en kinesisk avis til at advare om risiko for væbnet strid med USA.

Næste uge beslutter international domstol, om Kina har ret til Det Sydkinesiske Hav. Nej, siger Filippinerne.

Kina skal forberede sig på en militær konfrontation med USA i Det Sydkinesiske Hav, når en international domstol i næste uge tager stilling til en klage fra Filippinerne.

Det skriver en af Kinas mest indflydelsesrige aviser Global Times, der udgives på både kinesisk og engelsk.

Der er stor nervøsitet, inden Den Permanente Voldgiftsdomstol i den hollandske by Haag afgør, hvordan den retmæssige stilling er i forhold til territoriale krav. Kina har på forhånd meddelt, at man ikke vil respektere afgørelsen.

USA har hangarskibe i området

Global Times skriver i en leder, at amerikansk indblanding i forvejen har kompliceret sagen, og at der nu er udsigt til en yderligere optrapning, hvis domstolen i Haag antaster Kinas suverænitet.

- USA har udstationeret to hangarskibe omkring Det Sydkinesiske Hav, og det ønsker at sende et signal ved at spille med musklerne. Som den største magt i regionen forventer det kinesisk lydighed, hedder det.

Avisen mener, at Kina skal reagere ved at udbygge sin militære afskrækkelse.

- Selv om Kina ikke kan hamle op med USA's militær på kort sig, så bør det lade USA betale en pris, som det ikke kan bære, hvis det griber ind i striden i Det Sydkinesiske Hav.

Kina har inden for det seneste par år opført baser i den sydligste del af Det Sydkinesiske Hav. Det er sket på koraløer, hvoraf nogle har ligget under vand. De er blevet fyldt op med beton, og ovenpå er der etableret landingsbaner og havneanlæg.

Et omstridt område

Flere lande i regionen gør krav på de samme øer og havområder, herunder Filippinerne.

USA anerkender ikke, at der er tale om kinesisk område og fortsætter med at overflyve og besejle området.

- Kina håber på, at striden kan løses ved forhandlinger, men det må være forberedt på enhver militær konfrontation. Det er sund fornuft i internationale relationer, skriver Global Times.

De territoriale krav, som Kina gør gældende i Det Sydkinesiske Hav, overlapper tilsvarende krav fra Vietnam, Malaysia, Brunei, Taiwan - og så naturligvis Filippinerne.

/ritzau/Reuters