Brexit

Johnson vil have Andrea Leadsom til at afløse Cameron

Boris Johnson, der overraskede ved ikke selv at stille op til valg, har fundet sin foretrukne kandidat.

Efter selv at have afvist at gå efter topposten i Det Konservative Parti i Storbritannien peger Boris Johnson nu på, hvem han gerne ser i spidsen for partiet.

Andrea Leadsom hedder den tidligere London-borgmesters foretrukne kandidat. Hun var ligesom Johnson en fremtrædende skikkelse i den lejr, der ønskede, at briterne stemte sig ud af EU.

53-årige Leadsom har meldt sig som kandidat til at overtage for den nuværende formand, premierminister David Cameron. Han træder tilbage i løbet af efteråret.

Har nødvendige kvalifikationer

Andrea Leadsom har i dag titel af såkaldt juniorminister i ministeriet for energi og klimaforandringer. Det er et trin længere nede af magtstigen end den ansvarlige minister på området.

- Andrea Leadsom har energien, drivkraften og beslutsomheden, der er yderst nødvendig for den næste leder af dette land. Hun har specialiseret sig inden for EU-spørgsmålet og vil derfor være godt rustet til at bidrage til en stor fremtid post-brexit for Storbritannien og Europa, siger Boris Johnson i en meddelelse.

Boris Johnson blev betragtet som en af favoritterne til at overtage for David Cameron. Men han afviste i sidste uge at stille op til posten.

Ligger nummer to

Det skete, efter at justitsminister Michael Gove overraskende valgte at gå efter Camerons job. Det var ellers ventet, at Gove ville støtte Johnson.

Andrea Leadsom er i øjeblikket nummer to i kapløbet om at blive sit partis næste formand ifølge målinger blandt partimedlemmer.

Hun fremlagde mandag sine løfter i forbindelse med formandsvalget. Her gjorde hun sig bemærket ved at sige, at briterne kan regne med toldfri handel med EU, men at den fri bevægelighed vil ophøre.

Favoritten er indenrigsminister Theresa May. Hun førte kampagne for at holde Storbritannien i EU.

De øvrige kandidater til formandsposten er beskæftigelsesminister Stephen Crabb og tidligere forsvarsminister Liam Fox.

/ritzau/Reuters