Brexit

Nej-general tordner mod fortvivlede briter: I opfører jer som da Diana døde

Først vandt han afstemningen - så trak han sig tilbage - nu kritiserer han taberne.

Boris Johnson, der var en af de mest prominente frontfigurer i kampagnen for at få Storbritannien ud af EU, langer nu ud efter de briter der begræder afstemningsresultatet.

Der er blandt en del af befolkningen en slags hysteri, en smitsom sorg af samme slags som jeg husker fra 1997, da Prinsessen af Wales døde.

Boris Johnson, prominent fortaler for Brexit

I weekenden samledes tusindvis af demonstranter på Trafalgar Square for protestere mod Storbritanniens kurs på vej ud af EU, og nu går Boris Johnson til angreb på dem i avisen The Daily Telegraph.

- Der er blandt en del af befolkningen en slags hysteri, en smitsom sorg af samme slags som jeg husker fra 1997, da Prinsessen af Wales døde, skriver Boris Johnson i avisen.

Han mener, at de omkring 30.000 demonstranter er ofre for grov manipulation fra den britiske regerings side.

- Unge mennesker oplever de seneste psykologiske rystelser fra Projekt Frygt - måske det mest gemmengående forsøg på at manipulere folkestemningen siden forløbet op til Irak-krigen, hedder det fra Boris Johnson.

Han kritiserer regeringen for at have tilbudt et "binært valg i forhold til EU" uden at regeringen har forklaret, hvordan landet skulle komme videre i tilfælde af, at befolkningen stemte det ud af EU.

Da Boris Johnson selv førte kampagne, slog han på, at Storbritannien sagtens kunne have en lys fremtid uden for EU.

Men da vælgerne stemte landet ud af EU, værdien af det britiske pund faldt, aktiemarkederne skælvede og premierminister David Cameron trak sig tilbage, valgte Boris Johnson at melde sig ud af kampen om at blive briternes næste leder.

Efterfølgende blev han selv kritiseret for at løbe fra sit ansvar.

Med Boris Johnsons exit blev det pludselig op  til andre at vise vejen med den lyse fremtid, som Boris Johnson mener at kunne se forude. 

Den britiske finansminister George Osborne kan ikke umiddelbart se den lyse fremtid - han har netop lanceret en fempunktsplan for at styrke den britiske økonomi og taler om, at Storbritannien står over for "en meget udfordrende periode".

Boris Johnson efterlyser, at den britiske regering også laver fem punkter der kan berolige befolkningen.

Hans eget forslag lyder:

1. Der er ingen risiko for, at EU-borgere som nu bor i Storbritannien mister deres status.

2. EU har en overvældende interesse i at lave en frihandelsaftale med Storbritannien.

3. Vi kan selv lave frihandelsaftaler over hele verden

4. Vi kan bidrage med lederskan i Europa når det handler om sikkerhed og andre områder, men på et mellemstatsligt niveau.

5. Fremtiden ser aldeles lys ud.