Udland

IS-terrorister bag terror i Tyrkiet kan komme fra frygtet bataljon

De tre formodede gerningsmænd bag terrorangrebet i Istanbul kan have bånd til den hårdeste kerne af krigere i Islamisk Stat og en enarmet tjetjener.

Mustafa Elsan bor i Istanbul-bydelen Fatih, og fra det værksted han ejer, har han den seneste måned set mennesker sidde og ryge ved et vindue i en lejlighed ved siden af. Oftest for nedrullede gardiner. I lejligheden boede de tre mænd, som tyrkisk politi nu mistænker for at stå bag tirsdagens terrorangreb mod Atatürk-lufthavnen.

En kvindelig nabo fortæller samtidig til CNN, at flere andre lejere i ejendommen for nogle dage siden spurgte om der var en gas-lækage i bygningen, fordi det lugtede af kemikalier fra lejliheden på 1. sal, hvor de tre mænd boede.

Ejeren af firmaet som udlejer lejligheden har haft besøg af efterforskere, der har vist ham billeder fra overvågningskameraer af de tre formodede terrorister. Og skal man tro tyrkiske efteretningskilder, så stammer de fra Dagestan, Kirgisistan og Usbekistan. Områder i Nordkaukasus og Centralasien, hvor tusinder af unge mænd de seneste år har meldt sig under Islamisk Stats sorte faner i kampen om at skabe et kalifat i Syrien og Irak.   

Alle tre menes de at være ankommet til Tyrkiet direkte fra Raqqa, der betragtes som Islamisk Stats hovedstad i Syrien. En by, hvor cigaretter normalt er forbudt, og i værste tilfælde kan medføre piskeslag og i værste fald dødstraf, fordi det betragtes som langsomt selvmord og dermed en synd efter den strenge fortolkning af Sharia, som praktiseres af terrororganisationens selvbestaltede dommere i byen.

En af de hårdeste bataljonener i Islamisk Stat hedder "den usbekiske bataljon". 

Michael Weiss, sikkerhedsanalytiker og kommentator for CNN

Men den usædvanlige brug af tobak forhindrer ikke tyrkiske efterretningkilder i at pege på Islamisk Stat og de tre mænd som ansvarlige for den blodige tragedie i en af verdens travleste lufthavne. Regeringskilder siger til CNN, at de tre mænd krydsede grænsen til Tyrkiet for cirka en måned siden. Med sig smuglede de selvmordsveste og bomber, der blev brugt ved angrebet. I lejligheden i Fatih havde den ene af mændene efterladt et pas.

Den svenske forbindelse

Netop de formodede gerningsmænds oprindelseslande bragte i dag et nyt navn på banen. Den 36-årige enarmede og etbenede tjetjener Ahmed Tschatajev. Ifølge formanden for sikkerhedskommiteen i den amerikanske kongres, Michael McCaul, så er Ahmed Tschatajev manden, der har planlagt og beordrede terrorangrebet.

- Vi tror, at han (Tschatajev, red.) koordinerede med de tre selvmordsbombere i Istanbul, så angrebet blev udført under Ramadanen (muslimsk fastemåned i juni, red.).

Og det er langt fra første gang, at politi og efterretningstjenester har haft øjnene på tjetjeneren. Svenske Expressen skriver i dag, at Tschatajev tilbage i 2008 blev stoppet med flere Kalasjnikov-rifler og ammunition på grænsen til Sverige. Hans forklaring var, at han skulle på fisketur i Norge, hvor han også skulle indkræve en personlig gæld på 4000-5000 Euro.

Den nu 36-årige tjetjener blev idømt et år og fire måneders fængsel og udvisning i 10 år ved retten i Sverige. På det tidspunkt havde manden, der også er kendt som enarmede-Ahmed, haft ophold i Østrig, hvor han havde fået asyl i 2003. Efter en længere ophold i et russisk fængsel, fordi han havde været involveret i krigen mellem Tjetjenien og russerne i slutningen af 1990'erne. En gammel konflikt der blussede op, da islamistiske separatister invaderede den russiske republik Dagestan. 

Formanden for sikkerhedskommiteen i den amerikanske kongres, Michael McCaul, fortæller, at det er uklart, hvor Tschatajev befinder sig i dag, efter han tilsluttede sig IS i 2013. 

Det amerikanske kongresmedlem har sine informationer om Tschatajev fra det tyrkiske efterretningsvæsen, men ingen tyrkiske myndigheder vil bekræfte tjetjenerens formodede involvering i tirsdagens terrorangreb overfor CNN.  

Ifølge Michael McCaul kommer den enarmede islamst oprindelig fra Nordkaukasus. Og han skal angiveligt være en af top-figurerne i IS' rækker i Irak og Syrien. FNs sikkerhedsråd anslår, at han har direkte kommando over 130 krigere.

- Han er rejst flere gange til Syrien og er blevet rådgiver for krigsministeren i IS, siger McCaul til CNN. 

IS har en straegi:  At vække muslimer i fjerne egne. Få dem til at tænke. Give dem en andel og en ledestjerne i Islamisk Stats kamp

Nic Robertson, korrespondent for CNN

Mere end 2000 IS-krigere menes at komme fra Nordkaukasus og spørger man Michael Weiss, sikkerhedsanalytiker og kommentator for CNN, så er gruppen den hårdeste modstander på slagmarken.

- Spørg enhver der har kæmpet enten sammen med eller mod IS. Krigerne fra det tidligere Sovjetunionen er de mest krigshærdede og villige til at dø.

Michael Weiss fortæller, at kaukaserne står i forreste linje. Senest i den irakiske by Fallujah, hvor regeringsstyrker netop har generobret byen efter flere ugers intense kampe. 

En af de hårdeste bataljoner hedder Den Usbekiske Bataljon. De stod i forreste række og vogtede Fallujah, siger Weiss til CNN.

Ifølge efterretningskilder har Ahmed Tschatajev været ihærdig i sin rekruttering af krigere fra Nordkaukasus til krigen i Mellemøsten. . 

Følger man Islamisk Stat på nettet, så finder man en Youtube-video fra december sidste år, hvor  Ahmed Tschatajev sammen med anden islamist hævder, at de nu leder tre bataljoner i IS bestående af mænd fra Tjetjenien. Den enarmede islamist stod dengang i spidsen for den såkaldte Yarmouk bataljon i Syrien. I videoen hylder Tschatajev også en gruppe millitante fra Dagestan, som har erklæret troskab mod IS-lederen, Abu Bakr al-Baghdadi.

Terroristernes taktik

Særligt villigheden til at dø var tydelig under terrorangrebet i Istanbul. Tyrkiske regeringskilder beskriver angrebet som ekstremt velplanlagt. Taktikken som blev brugt i Atatürk-lufthavnen er også kendt fra slagmarken i Syrien og Irak. Angrib, skyd og til sidst udløs en bombe. Begrebet hedder inghimasi og betyder selvmordssoldat. Altså en kriger der ikke har intentioner om at vende levende hjem fra fronten.  

Selvmordssoldaterne bliver brugt mere hyppigt i kampen for IS, forklarer Michael Weiss.

- Inghimasi-krigernes strategi på jorden er at angribe et af fjendes checkpoints, og så løber nogle af dem op til fjenden og krammer dem, inden de udløser selvmordsbomben og tager alle med i døden. De er så at sige de ultimative kamikazapiloter, lyder vurderingen fra Weiss.

Men hvorfor det angiveligt lige var tre mænd fra Nordkaukasus, der tog 44 mennesker med sig i døden en sen aften i Istanbul, giver CNN's mangeårige korrespondent i området, Nic Robertson, sit bud på: Terrorbevægelsens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, vinder på angrebet i Istanbul.

- IS har en strategi:  At vække muslimer i fjerne egne. Få dem til at tænke. Give dem en andel og en ledestjerne i Islamisk Stats kamp.

Med et kalifat der er ved at gå i opløsning som resultat af de allierede styrkers bombardementer, kurdiske styrkers veholdende kamp og den irakiske regeringshærs genindtog i den IS-kontrollerede by, Fallujah, har den selvudnævnte kalif al-Baghdadi brug for nyt blod til fronten. IS-lederen har brug for flere af de hårdeste militante islamister fra Uzbekistan og Nordkaukasus - og de tre terrorister fra Atatürk-lufthavnen, skulle være hans blodige reklamesøjler for rekrutteringen, konkluderer Nic Robertson