Udland

Tyrkisk politi: Her er selvmordsbomberne fra angreb i Istanbul

Tyrkiet har beviser for, at angreb i Istanbul tirsdag var planlagt på ledelsesplan i terrorgruppen Islamisk Stat (IS), siger regeringskilder til CNN.

Her er de tre mænd, der ifølge tyrkisk politi stod bag angrebet i Atatürk-lufthavnen i Istanbul i tirsdags. Billedet stammer fra et af de videoskameraer, der overvåger lufthavnen.

Mindst 44 mennesker blev dræbt og 238 såret ved angrebet i tirsdags, hvor tre selvmordsbombere udløste deres bomber, efter to af dem forinden havde affyret skud mod skrækslagne mennesker i den travlt befolkede lufthavn.

Angrebet i Atatürk-lufthavnen i Istanbul i tirsdags var planlagt på ledelses-niveau i terrorgruppen Islamisk Stat (IS).

Det hævder højstående tyrkiske regeringskilder overfor CNN. IS har ikke officielt påtaget sig skylden for angrebet i Istanbul.

Torsdag oplyste officielle tyrkiske kilder, at de tre selvmordsbombere var fra Rusland, Kirgisistan og Usbekistan.

Regeringskilderne siger til CNN, at de tre mænd krysdede grænsen til Tyrkiet for cirka en måned siden. De kom fra IS-højborgen Raqqa og smuglede de selvmordsveste og bomber, der blev brugt ved angrebet, over grænsen.

De tre mænd lejede en lejlighed i Fatih-distriktet i Istanbul, hvor en af selvmordsbomberne ifølge regeringskilden efterlod sit pas.

Tyrkisk politi har nu været i Fatih-distriktet for at vise beboerne et billede fra en video fra lufthavnen - det viser angiveligt de tre gerningsmænd. Politiet spurgte beboerne, om de kunne kende de tre mænd.

Mustafa Elsan, der ejer et værksted ved siden af den ejendom, hvor de tre boede, siger til CNN, at politiet har vist ham billeder af de tre mænd. Han fortæller desuden, at han indimellem så folk ryge ved vinduet i den lejlighed på 1. sal, hvor de tre boede, men at gardinerne for det meste var trukket for.

Skøn: 5000 ekstreme russiske islamister til IS

Ritzau har tidligere citeret den tyrkiske avis Hurriyet, som skriver, at den ene af angriberne hedder Osman Vadinov og kom til Istanbul fra Raqqa i Syrien.

En anden tyrkisk avis, den regeringstro Yeni Safak skriver ifølge Fox News at hjernen bag angrebet hedder Akhmed Chatayev og er russisk statsborger fra delrepublikken Dagestan. Derudover skal manden ifølge avisen være ansvarlig for træningen af russisk-talende krigere for Islamisk Stat og eftersøgt af de russiske myndigheder.

Overfor CNN bekræfter en højtstående amerikansk kilde, at det var Akhmed Chatayev, der styrede de tre selvmordsbombere.

- Han er formentlig vores fjende nummer ét i den nordlige del af Kaukasus i Rusland. Han er rejst til Syrien mange gange og er en af de øverste løjtnanter for IS' krigsminister under IS' operationer, siger Michael McCaul, Republikansk formand for Homeland Security-komiteen i Repræsentanternes Hus (den ene halvdel af USA's føderale lovgivende forsamling, red.).

Det er ikke kendt, hvor Akhmed Chatayev opholder sig.

Ifølge Daily Mail anslås det at op til 5000 ekstreme islamister fra det nordlige Kaukasus i Rusland har sluttet sig til IS, mange af dem tjetjenske veteraner fra de blodige kampe mellem russere og tjetjenere. Det var Lors Doukaiev, en 24-årig tjetejener med bopæl i Liege i Belgien, der i september 2010 stod bag et mislykket bombeattentat i nærheden af Nørreport Station i København.

Torsdag blev i alt 22 mennesker anholdt ved razziaer i Istanbul og Izmir, 13 blev anholdt i Istanbul og ni i Izmir i forbindelse med angrebet i Atatürk-lufthavnen. Tre af de 22 menes at være udenlandske statsborgere.