Udland

Svenskerne skruer ned for grænsekontrol

Efter over et halvt års id-kontrol af alle indrejsende, skruer svenskerne nu ned for grænsekontrollen.

Den slækkede grænsekontrol gør det dog ikke hurtigere for de rejsende, fordi togene stadig skal holde stille på Hyllie Station i Sverige. Det skal de, fordi køreplanen stadig bygger på, at der er kontrol i alle tog.

Svenskerne har skruet ned for grænsekontrollen, fordi antallet af mennesker, der kommer til Sverige for at søge asyl, er faldet. I sidste uge søgte 467 personer om asyl i Sverige, mens der kom 10.000 om ugen i den periode, hvor der var mest travlt før grænsekontrollen, skriver Jyllands-Posten.

Samtidig er der medarbejderne at tage hensyn til:

- Det er ferietid nu, og vi har det sådan, at man skal tage sin hovedferie i denne periode. Derfor har vi ikke alverdens ressourcer, så vi må prioritere, siger Ewa-Gun Westford, der er talsmand for politiet i Skåne og det øvrige Region Syd til avisen.

Danskerne skruer ikke ned for kontrol

Men selvom svenskerne har skruet ned for kontrollen, så har man ikke gjort det samme på den danske side. I januar indførte svenskerne nemlig transportøransvar, som betyder, at DSB kan få en bøde på 50.000 svenske kroner for at transportere en person til Sverige, som svensk politi efterfølgende opdager ikke har gyldigt id eller opholdstilladelse.

Tidligere på året viste DSBs kvartalsrapport, at antallet af pendlere over Øresund var faldet med 12 procent i perioden efter id-kontrollen trådte i kraft.