Udland

Ny filippinsk præsident: Jeg vil slå tusinder af kriminelle ihjel

Min tilslutning til loven og til retssikkerheden er kompromisløs. Det udtaler den nyindsatte præsident i Manila.

Den omstridte Rodrigo Duterte blev torsdag taget i ed og indledte en seks år lang periode som Filippinernes præsident. Den 71-årige politiker, der vandt præsidentvalget i øriget i sidste måned, har bebudet en nådesløs krig mod kriminelle.

Hans planlagte anti-kriminalitetsprogram omfatter genindførelse af dødsstraf, og politiet vil få beføjelser til at skyde for at dræbe, ligesom de vil modtage belønninger for at likvidere narkotikabagmænd.

- Det bliver en vanskelig færd, men stå sammen med mig alligevel. Vi vil stå sammen, skulder ved skulder, tage de første skridt, sagde den nye filippinske præsident under indsættelsesceremonien.

Kriminalitet skal ses fra ofrenes side

Han sagde, at kriminalitet, narkotika og korruption ødelægger liv og forværrer de fattiges situation. Han opfordrer kongressen, kommissionen for menneskerettigheder og andre mulige kritikere af hans politik til at se på kriminalitet fra ofrenes side.

- De siger, at mine metoder er uortodokse og ulovlige. Som advokat med en fortid hos anklagemyndigheden kender jeg magtens begrænsninger, sagde han og tilføjede:

- Min tilslutning til loven og til retssikkerheden er kompromisløs.

Vil slå tusinder af kriminelle ihjel

Indsættelsesceremonien fandt sted for udvalgte gæster i Malacanang-paladset og var langt mere afdæmpet end ved indsættelserne af tidligere præsidenter, som typisk er foregået for øjnene af store menneskemængder og med et stort antal journalister blandt de tilstedeværende.

Ved flere lejligheder har Duterte lovet, at han vil slå titusinder af kriminelle ihjel.

Duterte siger, at han som borgmester i byen Davao med de to millioner indbyggere skabte en af de sikreste og mest velstående byer i Filippinerne.

Menneskerettighedsorganisationer beskylder ham derimod for at stå bag dødspatruljer, som har slået over tusind mennesker ihjel i løbet af hans mangeårige styre i storbyen.