Udland

Nu får transkønnede lov at trække i militæruniform I USA

USA's forsvarsministerium ophæver med øjeblikkelig virkning forbuddet mod transkønnede i landets militær.

Det amerikanske forsvarsministerium ophæver med øjeblikkelig virkning sit forbud mod, at transkønnede personer kan gøre tjeneste i landets militær. Det oplyser USA's forsvarsminister, Ash Carter, i en erklæring torsdag.

- Det er det rigtige at gøre for vores folk og vores militær, siger han.

At transkønnede får mulighed for at gøre tjeneste i USA's militær, er et nyt fremskridt for seksuelle minoriteter i det amerikanske forsvar.

23 lande for og 18 imod

For fem år siden tillod forsvarsministeriet, at militærfolk, der var homoseksuelle, åbent kunne stå frem.

Dermed blev der gjort op med en mangeårig personalepolitik i militæret kendt som "Don't ask, don't tell", hvor bøsser og lesbiske ikke kunne tale om deres seksualitet.

Udmeldingen fra Carter kommer samme dag, som FN's Menneskerettighedsråd er blevet enig om at udpege en uafhængig FN-ekspert, hvis rolle bliver at beskytte homoseksuelle og transseksuelle mennesker verden over fra vold og diskrimination.

Efter en ophedet debat, der varede næsten fire timer, lykkedes det et flertal blandt de 47 medlemslande i rådet at overvinde stærke indvendinger fra især Saudi-Arabien, Kina, Rusland og en række muslimske lande.

Beslutningen om en uafhængig efterforsker på området blev vedtaget med 23 lande for og 18 imod, mens seks valgte ikke at stemme.

FN-efterforskeren, der endnu ikke er blevet sat navn på, får et treårigt mandat.

- Tusindvis af mennesker er udsat for vold og diskrimination på grund af deres seksuelle orientering og kønsidentitet, sagde den mexicanske FN-ambassadør, Jorge Lomónaco, til de delegerede.

- Husk Orlando, tilføjede han med henvisning til massakren på 49 mennesker på en homoklub i Florida 12. juni.