Udland

Fathi blev dræbt i Istanbul: Ville hente sin søn, der havde forladt IS

Et af ofrene for angrebet i Istanbul var en 58-årig læge og officer fra Tunesien, der ville hente sin søn hjem fra IS.

Et af ofrene for angrebet i Atatürk-lufthavnen i Istanbul tirsdag aften var en 58-årig læge og officer fra Tunesien, der ifølge flere medier, blandt dem New York Times og Reuters, der havde været Istanbul i nogle uger for at hente sin 26-årige søn, der ville forlade terrorgruppen Islamisk Stat (IS).

Fathi Bayoudh var en respekteret officer og læge i den tunesiske hær, men den tirsdag aften i Istanbuls lufthavn var han bare en bekymret far, der ville hente sin søn.

Ifølge New York Times havde han fået besked af den tunesiske ambassade i Tyrkiet om, at de tyrkiske myndigheder havde hans søn, Anouar, i varetægt i en by tæt på den syriske grænse. Fathi Bayoudh ringede til sin kone, der også er læge, og de aftalte at mødes i Atatürk-lufthavnen inden de tog til den by, hvor deres søn blev tilbageholdt.

Men tirsdag aften, mens han ventede på, at hans kone skulle ankomme, åbnede de tre selvmordsbombere ild, inden de sprængte sig selv i luften. Mindst 44 blev dræbt, blandt dem Fathi Baoyoudh. Hans død blev onsdag bekræftet af det tunesiske udenrigsministerium. Fathi Bayoudhs kone kom ikke til skade ved angrebet.

Gavmild mand

Ifølge en nær ven af familien var Fathi Bayoudh en gavmild mand.

- Han var meget gavmild, livlig og altid meget aktiv, siger 32-årige Leyla Njim, der er en nær ven af familien, til New York Times.

Udover at arbejde som læge på et militærhospital i Tunis, arbejdede Fathi Bayoud også for flere NGO-organisationer, som udførte arbejde i krigshærgede områder.

Da deres søn forlod hjemmet tidligere i år og sagde, at han skulle på et praktikantophold i Schweiz, havde Fathi og hans kone ingen idé om at han havde planer om at tilslutte sig IS. Da de fandt ud af det, blev parret fortvivlede, siger flere familiemedlemmer og venner, som New York Times har kontaktet telefonisk.

Et familiemedlem, som ønsker at være anonym, siger til avisen, at Anouar ikke tog til Schweiz, men i stedet rejste til Frankrig og siden Tyrkiet. Derfra tog han til Irak, hvor han tilsluttede sig IS, og siden rejste han til Syrien.

Rejsen tog ifølge familiemedlemmet tre måneder, men da han kom til Syrien, var forholdene ikke som han have forventet. En måned senere ringede han til sin far og sagde til ham, han ønskede at vende hjem og bad ham om hjælp. Derefter meldte han sig til de tyrkiske myndigheder ved grænsen, fortæller familiemedlemmet.

Ifølge Leyla Njim var Fathi Bayoudh fortvivlet over at hans søn var blevet radikaliseret, men håbede sønnen nu kunne blive genforenet med sin familie.

- Han elskede sin søn så højt. Han ville have gjort alt for ham. Han tog derned for at hente ham hjem, siger Leyla Njim til New York Times.