Udland

Selvmordsangreb i Tyrkiet: Det ved vi - og det mangler vi svar på

Flere selvmordsangreb ramte tirsdag aften Atatürk-lufthavnen i Istanbul. 43 personer meldes dræbt.

13 udlændinge er blandt de 43 personer, der tirsdag aften mistede livet, da Atatatürk-lufthavnen i den tyrkiske storby Istanbul blev udsat for et bombeangreb - fem saudiarabere, to irakere, en kineser, en jordaner, en tuneser, en usbeker, en ukrainer og en iraner Mindst  230 blev såret.

Her kan du danne dig et overblik over angrebet.

Istanbuls guvernør meddeler, at der var tale om tre selvmordsbombere, der angreb Ataturk-lufthavnen i Istanbul. Nyhedsbureauet AP skriver, at en af selvmordsbomberne sprægte sig selv i luften uden for lufthavnen, mens de to andre brugte panikken til at komme ind i lufthavnen.

Hvem er blevet ramt?

Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, siger, at 43 personer er blevet dræbt, mens flere er kommet til skade. Få af de tilskadekomne befinder sig ifølge premierministeren i kritisk tilstand. Justitsminister Bekir Bozdag har sagt, at der er 230 sårede - adskillige af dem hårdt sårede.

Størstedelen af de dræbte er tyrkere, men der er ifølge Yildirim sandsynligvis udlændinge blandt de omkomne. Onsdag formiddag oplyser Reuters, der citerer officielle kilder i Ukraine og Iran, at der er en iransk person og en ukrainsk person blandt de omkomne. Senere onsdag kom det frem, at der var 13 dræbte udlændinge, det tal blev torsdag ændret til 19 - blandt dem de tre gerningsmænd, der er ifølge officielle tyrkiske kilder er fra Rusland, Kirgisistan og Usbekistan.

Saudiarabiske medier oplyser desuden, at der er syv saudiarabere blandt de kvæstede. De skulle dog alle være i stabil tilstand.

Borgerservice hos Udenrigsministeriet i Danmark har ikke kendskab til, at danskere skulle være kommet til skade i angrebet.

Hvem står bag?

Tre personer menes at stå bag angrebet. De tre mænd kommer fra henholdsvis Rusland, Usbekistan og Kirgisistan skriver Reuters. Ifølge tyrkiske medier er den russiske gerningsmand fra Dagestan, der grænser op til Tjetjenien.

Siden tirsdag aften har de tyrkiske sikkerhedsstyrker foretaget 13 anholdelser af personer, som sættes i forbindelse med terrororganisationen Islamisk Stat. Alt tyder på, at IS står bag angrebet.

Reaktioner

Tirsdagens angreb i Istanbul har tydeligt til formål at undergrave Tyrkiet med brug af uskyldige menneskers blod, siger den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i en udtalelse efter det blodige angreb ved byens store Atatürk lufthavn. Han tilføjer, at han forventer, at verden indtager en beslutsom kurs i kampen mod terrorgrupper. Det skriver Reuters.

- Bomberne, som eksploderede i Istanbul i dag, kunne være eksploderet i en hvilken som helst lufthavn i verden, sagde han.

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen har hurtigt reageret på angrebet på Twitter:

Også Søren Pind sender sine tanker til ofrene. Han kalder angrebene i Istanbul for terror på Twitter, mens EU's udenrigschef, Federica Mogherini, skriver, at EU står ved Tyrkiets side.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) fordømmer også angrebene.

- Jeg bliver vred på vegne af dem, der har mistet liv, venner og familie. Jeg er vred, fordi det ikke er lykkes os at være effektive nok til at få standset terrorisme rundt om i verden. Det betyder, vi skal gøre endnu mere for at arbejde sammen politimæssigt og politisk for at bekæmpe terrorisme, siger han.

Københavns Politi øger synligheden i Københavns Lufthavne, Kastrup, og andre trafikale knudepunkter i hovedstaden efter aftenens angreb.

Forløb

Ifølge Binali Yildirim kom de tre selvmordsbombere til lufthavnen i en taxi. Her åbnede de ild med automatvåben mod menneskemængden og sprængte efterfølgende sig selv i luften. Der skulle i alt have været tre eksplosioner.

Angrebet begyndte omkring klokken 21.00 tirsdag aften dansk tid. Flere øjenvidner har til medier beskrevet kaotiske tilstande, efter at de første skud blev affyret. Ifølge CNN Türk skete eksplosionerne i lufthavnens ankomsthal. Vidner har fortalt, at der også er blevet affyret skud på en parkeringsplads.

Øvrige konsekvenser

Atatürk-lufthavnen blev lukket i kølvandet af angrebet. Natten til onsdag bliver der igen fløjet til og fra lufthavnen. Det er dog uvist, om de enkelte landes luftfartsmyndigheder tillader flyselskaberne at benytte sig af landingsbanerne i Istanbul igen.

Atatürk-lufthavnen, der ligger vest for Istanbul, er med omkring 60 millioner rejsende om året den største i Tyrkiet og den tredjestørste i Europa. Kun Heathrow i London og Charles de Gaulle i Paris betjener flere passagerer.

Der er flere daglige afgange fra Københavns Lufthavn til Istanbul. Onsdagens flyvninger er ikke meldt aflyst på lufthavnens hjemmeside.

Hvad mangler vi svar på?

- Flytrafikken blev indstillet som følge af angrebene, og det er endnu uvist, hvordan trafikken vil forløbe.

- Det endelige dødstal og antal sårede. 

Udenrigsministeriets Borgerservice beder danskere i Tyrkiet om at give pårørende besked: