Udland

Opdateret rejsevejledning for Tyrkiet: Advarer om stor risiko for terror

Udenrigsministeriet har onsdag opdateret rejsevejledning efter bombeangreb mod lufthavn i Istanbul. Der advares om "stor risiko" for terror.

Istanbuls største lufthavn blev tirsdag udsat for et voldsomt bombeangreb. Det seneste år har der været flere lignende episoder i Tyrkiet. Onsdag opdaterede Udenrigsministeriet sin rejsevejledning efter angrebet i Istanbul.

Udenrigsministeriet i Danmark understreger i sin rejsevejledning for Tyrkiet, at "danske rejsende i almindelighed har et problemfrit ophold i Tyrkiet".

Det står det dog også klart, at det ikke er risikofrit at rejse til dele af landet. Blandt andet hedder det i vejledningen:

- Der er en stor risiko for terrorangreb i Tyrkiet, herunder mod turister og andre rejsende.

- Den 28. juni 2016 fandt et angreb sted ved Atatürk lufthavnen i Istanbul. Danskere i området opfordres til at udvise agtpågivenhed og følge de lokale myndigheders anvisninger. Danskere i Istanbul opfordres til at underrette pårørende om, at de er i god behold. Hvis man har behov for akut bistand kan man ringe til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på tlf. +45 33 92 11 12, skriver Udenrigsministeriet.

- Terrorangreb i Tyrkiet har indtil videre primært været rettet mod tyrkisk militær og politi eller politiske forsamlinger og demonstrationer. Der har dog tillige været angreb rettet mod vesterlændinge, herunder turister, skriver Udenrigsministeriet, der understreger, at truslen mod turister er blevet større.

- Truslen mod turistmål er øget væsentligt i løbet af 2016.

- Det er vigtigt, at rejsende holder sig på sikker afstand af alle politiske forsamlinger og demonstrationer. Så vidt muligt bør man også undgå eller minimere opholdet på steder, hvor mange mennesker samles.

- Alle rejser og ophold inden for en radius af ti kilometer fra Tyrkiets grænse mod Syrien og Irak frarådes. I det øvrige grænseområde til Syrien og Irak frarådes ikke-nødvendige rejser og ophold.

- Også i hovedbyerne i det sydøstlige Tyrkiet bør man udvise stor forsigtighed.

- I det østlige Tyrkiet bør rejsende generelt udvise stor forsigtighed og undgå at opholde sig i nærheden af politistationer, militærinstallationer og større offentlige bygninger.

Kilde: Udenrigsministeriets rejsevejledning for Tyrkiet

Rejsebureauer: Kun få aflysninger

To af landets største rejsebureauer, Apollo og Star Tour, siger til TV 2, at angrebet i Tyrkiet ikke har fået danskerne til at aflyse deres ferier til landet. 

Ifølge pressechef i Star Tour, Nikolai Johnsen, er der tale om “meget, meget få aflysninger”, mens Glenn Bisgaard, der er kommunikationschef i Apollo, kun har hørt om en enkelt. 

- Der har været en del opkald fra folk, der vil høre, hvordan de skal forholde sig, og om deres rejse er aflyst. Så sætter vi dem ind i, at vi følger Udenrigsministeriets vejledninger, og at de normale regler og betingelser stadig gælder, siger Nikolai Johnsen. 

Heller ikke Henrik Specht, direktør for organisationen Rejsearrangører i Danmark, melder om afbud til Tyrkiet og siger samtidig, at størstedelen af danskerne tager til sydkysten, der ligger 800 kilometer fra Istanbul, hvor angrebet fandt sted. 

Hvorvidt det får konsekvenser for danskernes rejselyst på sigt er mere uklart:  

- Det er svært at sige, hvad det vil betyde på sigt. Efterspørgslen har været lidt mindre end tidligere år, men der er stadig mange, der tager afsted. At man får rejserne til meget fornuftige priser giver en stor efterspørgsel, siger Henrik Specht.