Udland

EU-chef vil ikke gå af efter kritik: Har I overhovedet set mit CV?

EU-chefen Jean-Claude Juncker kritiseres for at være skyld i det britiske farvel til EU. Nu svarer han igen.

Det har langt fra været nogen sjov uge at være EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker oven på det britiske nej til EU. Flere østeuropæiske lande har anklaget den 61-årige EU-chef for at være direkte ansvarlige for Storbritanniens exit, og der er ligeledes blevet opfordret til, at han trækker sig fra sin post.

Men nu tager den erfarne politiker fra Luxembourg for alvor til genmæle.

- I skal ikke tro på alt, hvad I hører. Jeg har ingen intention om at blive påvirket på den ene eller anden måde af denne form for kritik, siger Juncker på onsdagens pressemøde efter topmødet i Bruxelles.

- Jeg vil råde folk til at se nærmere på mit CV. Hvis de gjorde det, så ville de have et helt anderledes billede af, hvad der er sket, siger han.

Symbolet på det forhadte EU

EU-kommissionen – og i særdeleshed Juncker – er i mange briters øjne blevet hele symbolet på alt det, de hader ved EU; det store bureaukrati, politikere, som ikke er direkte valgte af befolkningen og regler og love, som briterne hævder, de ikke selv har nogen mulighed for at være med til at bestemme.

I de britiske medier bliver Juncker ofte afbilledet som en sur, arrogant og endda fordrukken politiker. Det har heller ikke ligefrem hjulpet, at David Cameron tilbage i 2014, da der skulle vælges en ny formand for kommissionen, med store ord gjorde det klart, at han ”på ingen måde” ønskede luxembourgeren som formand.

Men formand det blev han – og den post har han altså ikke tænkt sig at trække sig fra, ligegyldigt hvad politikere og medier i flere EU-lande foreslår.

Tusk støtter Juncker

Også EU’s præsident, Donald Tusk, maner kritikernes kald om et Juncker-exit ned. Tusk har om nogen haft sine magtkampe med kommissionsformanden, men han vil ikke være med til at give ham skylden for det britiske exit.

- Kommissionen har gjort alt og endda mere til i forhandlingerne om at beholde Storbritannien i EU. Jean-Claude Juncker er den sidste person, som vi kan anklage for at være ansvarlig for, hvad der er sket i Storbritannien, siger Donald Tusk på dagens topmøde.

Manden med mest topmøde-erfaring

Hvis man skal følge Junckers opfordring og kigge nærmere på hans cv, kan man konstatere, at det uden tvivl rummer en stor mængde politisk erfaring. I 1995 blev han valgt som premierminister i Luxembourg og senere i karrieren erobrede han posten som formand for eurogruppen, før han gik hen og fik hvervet som kommissionsformand.

Han er ligeledes den europæiske politiker, der har deltaget i allerflest topmøder. Denne uges topmøde var således det 102. af slagsen. 

Men om denne store politiske erfaring på nogen måde får kritikken til at forsvinde, det er mere tvivlsomt.