Brexit

Her håner britisk EU-politiker Parlamentet: I griner ikke nu, gør I?

Nigel Farage gjorde sine kollegaer under samling i EU-Parlamentet så vrede med sine hånende udtalelser, at formanden for Parlamentet måtte bryde ind.

Det britiske EU-parlamentsmedlem Nigel Farage, der samtidig er leder af det EU-kritiske uafhængighedsparti UKIP, hånede i dag sine kollegaer i EU-Parlamentet i en sådan grad, at de ikke kunne holde deres vrede tilbage. Det skete under en hasteindkaldt samling efter et britisk flertal for at forlade EU i afstemningen onsdag i sidste uge.

Nigel Farage holdt flere korte taler i løbet af samlingen, der varede et par timer - og det var absolut ikke en politiker med snerten af nogen form for dårlig samvittighed over at være medvirkende til at kaste EU ud i en historisk krise. Snarere tværtimod.

Jeg bliver nødt til at sige – I griner ikke nu, gør I?

Nigel Farage

Faktisk så det ud til, at det morede ham en lille smule, da han med sit ”godmorgen” blev mødt med tilråb, så han dårligt kunne få lov til at begynde sin tale.

- Mange tak for den varme velkomst. Er det ikke skægt, som tingene har ændret sig, lød det fra Nigel Farage, før han blev afbrudt af formanden for EU-Parlamentet, Martin Schulz, der irettesatte sit eget parlament.

- Kære kollegaer. En stor kvalitet ved demokrati er, at man også hører på dem, hvis mening man ikke deler.

- For 17 år siden grinede I alle af mig

Dernæst blev det Nigel Farages tur – og han gjorde intet for at gyde olie på de oprørte vande.

- Er det ikke skægt. Da jeg kom hertil for 17 år siden og sagde, at jeg ville lede en kampagne for at få Storbritannien til at forlade EU, så grinede I alle af mig. Jeg bliver nødt til at sige – I griner ikke nu, gør I, lød det fra det britiske parlamentsmedlem, der igen blev mødte af buende tilråb.

Men det stoppede ikke UKIP-lederen:

- Grunden til, at I er så oprørte, og grunden til at I er så vrede, står helt klart. I som politisk projekt er i benægtelse – I er i benægtelse over, at jeres møntfod har fejlet, lød det fra Nigel Farage, der samtidig langede ud efter EU’s håndtering af den græske krise og den massive flygtningestrøm.

- Men jeres største problem - og hovedårsagen til at Storbritannien stemte, som landet gjorde - er, at I med list og bedrag og uden nogensinde at have fortalt sandheden til den britiske befolkning eller resten af Europa har påtvunget dem en politisk union, sagde han og kaldte den britiske afstemning for et bemærkelsesværdigt resultat.

- Stort set ingen af jer har haft et ordentlig job

Han vurderede samtidig, at Storbritannien ikke vil være det første land, der forlader den europæiske union.

Så hvad gør vi så nu, lød det fra Nigel Farage, der selv havde besvarede spørgsmålet ved at fremføre, at Storbritannien hurtigst muligt skal udløse artikel 50, der sætter gang i hele proceduren omkring landets udmeldelse af EU.

- Men jeg vil også gerne se en voksen og fornuftig tilgang til, hvordan vi forhandler et anderledes forhold. Jeg ved, at stort set ingen af jer har haft et ordentligt job i jeres liv eller har arbejdet i handel eller i eksport – eller faktisk bare har skabt et job, men lyt, lød det, før formanden for Parlamentet igen måtte bryde ind, fordi denne bemærkning – ikke overraskende – også udløste mange vrede tilråb fra Nigel Farages øvrige EU-kollegaer i Parlamentet.

Irettesætter eget parlament - og Nigel Farrage

Derfor kom Marin Schulz med denne opsang til hele Parlamentet:

- Kære kollegaer. Med al forståelse for jeres vrede, så opfører I jer lige nu, som UKIP normalt opfører sig i dette hus. Kopier dem venligst ikke, lød det til Parlamentet fra Martin Schulz.

Også Nigel Farage fik en opsang med på vejen:

- Og hr. Farage – jeg vil faktisk sige dig en ting: I forhold til din udmelding om, at dine kollegaer her i dette hus aldrig har haft et ordentligt arbejde, må du konkludere noget andet. Det går ikke ellers.

Det fik denne reaktion fra Nigel Farage:

- Hr. Schulz – du har ganske ret. UKIP plejer at protesterer over systemet, nu protesterer systemet over UKIP. Så der er sket noget.

Inden afslutningen på sin tale fik han desuden sagt, at ingen handelsaftale med EU er bedre end den ”rådne aftale, som vi har nu."

Og således var en samling i gang, der bød på flere indlæg fra Nigel Farage, såvel som bevægende indlæg fra blandt andet de skotske og nordirske parlamentsmedlemmer, der bønfaldt EU om ikke at straffe dem for det britske resultat ved afstemningen.