Udland

DNA afslører mysteriet om ensomme fisk: Har boet 60.000 år i grotte i ørkenen

Forskere har undersøgt, hvordan en sjælden fisk er kommet til at leve isoleret i en grotte i ørkenen.

I tusindvis af år har en sjælden art af fisk levet et ensomt liv på et af verdens mest tørre steder.

Den såkaldte Devils Hole pupfish, der er omkring 2,5 centimer lang, lever totalt isoleret i grotten Devils Hole i Mojave-ørkenen det sydlige Californien.

Og nu mener forskere at have fundet ud af, hvor fiskene kommer fra. De har nemlig været i grotten langt længere tid, end man tidligere har antaget.

Det skriver BBC.

Ikke forbundet med andre kilder

Fisken lever under barske betingelser i grotten, hvor vandet har en temperatur på omkring 32-33 grader, har et lavt iltindhold, og vandstanden ændres sporadisk.

Grotten, der kun er åben mod himlen, er ikke forbundet med andre kilder. 

Derfor har der hersket tvivl om, hvordan den lille, ensomme fisk overhovedet kom til at leve i grotten. Nogle har ment, at det var indianeren, der smidt fiskene i grotten. Andre har haft den teori, at fugle havde fløjet den sjældne fisk til ørkenen.

Men nu har en gruppe af amerikanske forskere altså en anden teori.

Deres resultater fra den nye undersøgelse er offentliggjort i det videnskabelige tidskrift Molecular Ecology.

Har været i grotten i 60.000 år

Ved at sammenligne Devils Hole pupfish genetiske historie med andre nærtbeslægtede fisk, fandt forskerne blandt andet frem til, at fisken har været i ørkenen meget længere tid, end det hidtil har været kendt.

- Vores resultater viser, at Devils Hole pupfish blev isoleret i Devils Hole langt tidligere, end man har troet. Mest sandsynligt er det, at de har været der, siden Devils Hole blev åbnet til overfladen for 60.000 år siden, konkluderer forskerne i undersøgelsen.

Hvor der i 1970’erne fandtes omkring 400 af den sjældne fisk i grotten, så er tallet i dag faldet til 30.