Mystik om berømt foto opklaret: Verden har taget fejl i 70 år
Den forkerte soldat er i mere end 70 år blevet hyldet for at have hejst det amerikanske flag på Iwo Jima.
I mere end 70 år har verden taget fejl af et ikonisk foto fra Anden Verdenskrig.
Det står nu klart, efter USA’s marinekorps har efterforsket sagen, skriver The New York Times.
Det verdensberømte foto blev taget 23. februar 1945 på Stillehavsøen Iwo Jima. På fotografiet er seks soldater afbildet, mens de er i færd med at rejse det amerikanske flag på bjerget Mount Suribachi, efter de har erobret bjergtoppen fra japanerne.
Problemet med billedet er, at Joseph Rosenthal fra nyhedsbureauet Associated Press, der stod bag kameraet og tog billedet, ikke fik navnene på soldaterne, og de seks mænd blev derfor først identificeret, da præsident Roosevelt senere bad militæret om at klarlægge, hvem de pågældende mænd var, da billedet blev brugt i USA’s krigspropaganda.
De seks soldater blev herefter identificeret som John Bradley, Rene Gagnon, Ira Hayes, Harlon Block, Michael Strank og Franklin Sousley. De tre sidstnævnte havde på det tidspunkt, hvor soldaterne blev identificeret, allerede mistet livet i krigen.
Krigsfilm med udgangspunkt i foto
Udover at være brugt til blandt andet plakater og frimærker, så er billedet også baggrunden for Clint Eastwoods prisvindende film 'Flag of Our Fathers' fra 2006, der tager udgangspunkt i bogen af samme navn. Filmen blev nomineret til to Oscars og har i alt vundet 10 priser.
Og netop bogen er heller ikke skrevet af hr. hvem-som-helst. Det er nemlig James Bradley, der er sønnen til John Bradley, som tidligere blev identificeret som en af de seks soldater fra billedet, der sammen med forfatteren Ron Powers har skrevet bestselleren fra 2000.
Nu viser det sig, at sandheden om billedet og John Bradley er en helt anden.
Iscenesat fotografi
Tidligere havde det været fremme, at det kendte billedet faktisk var iscenesat, da soldaterne allerede havde hejst flaget en gang. Her havde en anden fotograf taget billedet, men da det ikke var en pressefotograf, blev soldaterne bedt om at gøre det igen.
I november 2014 opstod der så endnu engang interesse for billedet, da de to amatørhistorikere amerikaneren Eric Krelle og ireren Stephen Foley såede tvivl omkring, hvorvidt det egentlig var John Bradley, der var affotograferet på det verdensberømte foto.
Efter at have undersøgt detaljer på billedet og sammenholdt det med andre fotografier fra samme dag, kunne de konstatere, at der var flere ting, der ikke passede sammen.
Se forskellene på fotografierne i grafikken herunder.
Og nu kan efterforskere altså konkludere, at manden på billedet slet ikke er John Bradley, men derimod Harold Schultz. Han døde i en alder af 70 år i 1995, og han har derfor ikke haft mulighed for at fortælle efterforskerne, om det egentlig er ham, der er manden på det verdensberømte billede.
Men Harold Schultz’ steddatter Dezreen MacDowell fortæller, at han én gang tilbage i 1990’erne over en middag kort nævnte over for sin familie, at han faktisk var med til at hejse flaget på Iwo Jima.
- Min mor var distraheret og hørte ikke, at Harold sagde: ’Jeg var en af flaghejserne’, siger Dezreen MacDowell.
Steddatteren havde efterfølgende kaldt ham en helt, men det afviste han.
- Nej, jeg er ikke. Jeg er en ’marine’, sagde Harold Schultz.
Harold Schultz ønskede ifølge steddatteren ikke siden at tale om, at han var en af de mænd, som havde hejst flaget på Iwo Jima. Hun fortæller, at han allerede på daværende tidspunkt var syg og døde få år senere.
Navn skal udskiftes
Men mere end 70 år senere hyldes amerikaneren nu for at have været en del af de seks mænd, som kunne hejse det amerikanske flag på Iwo Jima under Anden Verdenskrig.
Det er uvist, hvorfor Harold Schultz aldrig selv har fortalt, at han var en af de seks mænd på det verdensberømte foto.
Det amerikanske marinekorps vil nu udskifte John Bradleys navn med Harold Schultz alle steder, hvor de omtaler til billedet.