Brexit

Skotlands førsteminister: Vores fremtid ligger i EU

Forlader Storbritannien EU, kan der være lagt op til ny afstemning om skotsk løsrivelse, ifølge SNP-leder.

Torsdagens afstemning om Storbritanniens EU-medlemskab viser "klart", at skotternes fremtid ligger i Den Europæiske Union.

Det siger lederen af Det Skotske Nationalparti (SNP) og landets førsteminister, Nicola Sturgeon.

Hendes udtalelse kommer fredag morgen, hvor det står klart, at torsdagens folkeafstemning ender med en britisk udmeldelse af EU.

Skotland stemte for at blive

Men i Skotland  er der stor opbakning til EU og fortsat britisk medlemskab. I samtlige valgkredse stemte et flertal således for at blive i EU.

- Afstemningen gør det klart, at den skotske befolkning ser deres fremtid som del af Den Europæiske Union, siger hun i en erklæring ifølge Reuters.

- Vi afventer det endelige resultat, men Skotland har talt - og talt beslutsomt, tilføjer hun.

SNP ønsker ny afstemning om løsrivelse

Ifølge BBC deltog 67,2 procent af de stemmeberettigede skotter i valget. 1,02 millioner stemte for en udmeldelse af EU, mens 1,66 millioner stemte for at blive i EU.

Sturgeon har tidligere på året sagt, at hun ønsker en ny folkeafstemning om skotsk løsrivelse, hvis afstemningen ender med et EU-farvel.

Og for nylig fastslog hun, at det er demokratisk uholdbart, hvis England stemmer Storbritannien ud af EU, mens skotterne ønsker at blive.

Skotland holdt i 2014 en afstemning om løsrivelse fra Storbritannien. Dengang stemte 55 procent for at blive, mens 45 procent gik ind for en løsrivelse.

Flere britiske medier, kommentatorer og premierminister David Cameron sagde inden torsdagens afstemning, at hvis den skulle ende med en udmeldelse af EU kan det øge presset i Skotland for en ny folkeafstemning om at forlade Storbritannien.

Også i Nordirland vejret separatistpartiet Sinn Fein morgenluft. Ifølge formand Declan Kearney bør et britisk farvel til EU føre til fornyede overvejelser om, hvorvidt Nordirland fortsat skal være en del af Storbritannien.