FAKTA: SĂĄdan stemte briterne

I det østlige og centrale England har modstanden mod EU været stor. Anderledes forholder det sig i Skotland og Nordirland. Se fordelingen her.

Et flertal på 52 procent af vælgerne har besluttet, at Storbritannien skal forlade EU.

Der er dog store forskelle pĂĄ, hvordan stemmerne fordeler sig.

Det er særligt i det østlige og centrale England, at modstanden mod EU har været størst, mens store byer som London, Liverpool og Manchester alle har flertal for at blive i EU.

I traditionelt EU-positive Skotland stemte 62 procent af vælgerne for at blive, og det har fået førsteminister Nicola Sturgeon til at sige, at resultatet af afstemningen "gør det klart, at skotterne ser deres fremtid i det europæiske samarbejde".

I Nordirland har 55,8 procent stemt for at blive i EU. Formanden for et af de to regeringspartier i Nordirland, Sinn Fein, siger ifølge Reuters, at et britisk nej gør deres sag for en afstemning om et forenet Irland endnu bedre.

Hvor Skotland, Nordirland og storbyerne altså har været mest EU-positive, er der både i England og Wales flertal for at forlade den europæiske union.

Det skal der ske nu

Med beslutningen om at forlade EU bevæger både briterne og EU sig ud i ukendt terræn.

Det er nemlig første gang, at et land vil aktivere exit-paragraffen i Lissabon-traktaten, der trådte i kraft i 2009 og beskriver vejen ud af EU.

EU-traktatens artikel 50 giver som udgangspunkt EU og briterne to ĂĄr til at forhandle sig til rette om udmeldelsen og en ny aftale om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Tidsfristen kan forlænges med enstemmighed mellem alle EU-lande, og mange tror, at det kan tage helt op til ti år at gennemføre briternes udmeldelse.

Nedtællingen begynder, når briterne officielt meddeler EU-toppen, at de vil ud af EU.

Grønlænderne er de hidtil eneste, der har forladt det europæiske samarbejde. Grønland er dog ikke et selvstændigt land, har kun få indbyggere og en lille økonomi. Det tog tre år i 80'erne.

Storbritannien har 64 millioner indbyggere, er verdens syvende største økonomi og er efter 43 års medlemskab bundet af titusindvis af love, regler og domstolsafgørelser samt 55 internationale handelsaftaler.