Brexit

Briterne har stemt nej – hvad så nu, Europa? Og Danmark?

Chok, vantro, bekymring, men også glæde, over Brexit, præger historisk dag. Bekymringer om fremtiden melder sig nu i hele Europa - også i Danmark.

Storbritannien har gennem tiden sat store fingeraftryk på verdenshistorien – på ikke færre end alle syv kontinenter.

Den 24. juni 2016 kan nu skrive sig ind i historien. For med et britisk flertal for at melde sig ud af Den Europæiske Union har briterne igen sat sig selv i centrum af verdensbegivenheder - begivenheder, som de færreste lige nu kender konsekvenserne af.

Briternes ”leave” har samtidig sendt chokbølger gennem hele det projekt, der i 1950’erne startede ud som et fredsprojekt i et forsøg på at skabe fred i Vesteuropa i kølvandet på to ødelæggende verdenskrige. Den Europæiske Kul- og Stålunion, der i første omgang bestod af seks medlemslande, har siden udviklet sig til det, vi i dag kender som Den Europæiske Union med 28 medlemslande. Snart 27. 

Hvad så nu, Europa?

Chok og vantro er måske i virkeligheden de bedste ord til at beskrive de følelser, som mange europæere sidder tilbage med, efter det nu står klart, at Storbritannien ønsker at melde sig ud af det europæiske fælleskab. En kendsgerning, der måske i særdeleshed rammer de generationer, der kan huske 2. verdenskrig – og hvorfor EU i første omgang blev grundlagt - hårdt.

For hvad så nu, Europa, spørger mange sikkert sig selv i dag. Bliver Storbritannien det eneste land, der melder sig ud af fællesskabet eller følger flere lande trop? Og hvilken indvirkning vil det have i en tid, hvor det ene vesteuropæiske land efter det andet bliver ramt at terrorisme, og hvor Europa generelt står over for fælles fjender som klimaforandringer og anden grænseoverskridende kriminalitet? Er Europa på vej tilbage til en tid med ustabilitet, hvor hver enkelt land lukker sig om sig selv?

Og hvad med Danmark – ender det britiske exit med et dansk exit? De EU-kritiske partier har de seneste år – som det også er tilfældet i det øvrige Europa – vundet frem i Danmark, og der gik kun få timer efter offentliggørelsen af det britiske resultat, før regeringens støtteparti - Danmarks andet største parti, Dansk Folkeparti - gentog partiets holdning om, at også danskerne skal til folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU.

 - Usikkerhed og bekymringer om privatøkonomi: Mister jeg mit job?

Selv om mange danskere på de sociale medier lige nu lykønsker Storbritannien og giver udtryk for, at Danmark skal følge i briternes fodspor, så er der for størstedelen andre bekymringer end et fortsat dansk medlemskab, der i dag presser sig på.

I dag handler det nemlig for mange mere om usikkerheden ved den britiske beslutning og ikke mindst bekymringer om, hvad det britiske EU-exit kommer til at betyde for dem som privatperson. Hvad sker der med renten? Får nedgangen på aktiemarkederne betydning for min pension? Kan jeg blive siddende i mit hus? Kommer der en ny økonomisk krise? Mister jeg mit job?

Finansmarkederne har allerede reageret på, at Storbritannien nu vil forlade EU, og dagen vil ifølge eksperter ende som ’blodrød’ – også det danske C20-indeks. De britiske bankaktier, såvel som de danske, er faldet, ligesom det britiske pund fra morgenstunden er styrtdykket.

Det betyder, at mange virksomheder lige nu mister mange penge, men om dagen ender, som eksperterne forudser, og hvornår markederne stabiliserer sig igen, ved ingen lige nu. Alle er dog enige om, at det britiske exit skal ske hurtigt, så der kan komme en afklaring på den politiske situation i Europa.

Den administrerende direktør i ATP, Carsten Stendevad, forklarer situationen lige nu sådan her:

- I Europa står vi i forvejen overfor store udfordringer. Vi havde i forvejen en groggy europæisk økonomi, som lige har fået sig en rigtig uppercut. I forvejen havde vi problemer med vækst, med produktivitet, med flygtningesituationen og geopolitisk uro. Og at have lang tid med en utrolig stor politisk usikkerhed omkring Brexit er ikke det, vi har brug for i den europæiske og globale økonomi. Det er en svær tid for den globale økonomi. 

- Dét, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere

Derfor er svarene på spørgsmålene om fyringer, boliglån og andet i skrivende stund også: Ingen ved lige nu, hvad konsekvenserne af den britiske beslutning vil blive – hverken for danskerne, briterne og europæerne. 

Alligevel er det i dag dog ikke tidspunktet for at gå i panik, lyder det fra flere eksperter, herunder også fra formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk:

- Jeg er klar over, hvor alvorligt og endda dramatisk dette øjeblik er politisk, og der er ingen måde at forudsige alle de politiske konsekvenser – især for UK. Det er et historisk øjeblik, men det er ikke tid til en hysterisk reaktion.

- Dét, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere.