Udland

Isflagekoncert skal vække verdens ledere

Den italienske komponist Ludovico Einaudi spiller et helt særligt stykke musik midt i det Arktiske Hav for at åbne øjnene for verdens ledere.

På en kunstig isflage i det Arktiske Hav ved Svalbard sidder den italienske komponist Ludovico Einaudi ved det sorte flygel.

Omringet af et isfyldt hav og gletsjere bliver han overrasket, da et brag lyder i det fjerne. Med lyde som buldrende torden bliver stilheden flået i stykker, da de høje bjerge af is slår revner og store dele styrter i det kolde hav.

Ludovico Einaudi fortsætter, hvor han slap, og vender sig mod det sorte flygel igen. Hans fingre bevæger sig over tangenterne, og mens han langsomt driver med vandet, strømmer de vemodige toner af 'Elegy of the Arctic' ud og omslutter det isfyldte landskab. 

Klagesang til Arktis

Ludovico Einaudis optræden er en del af en Greenpeace-kampagne, der opfordrer verdens ledere til at iværksætte et forslag om, at 10 procent af det Arktiske Ocean skal beskyttes og sikres. 

Stykket, han spiller, er komponeret specielt til det Arktiske Ocean - en klagesang til den stadigt svundne is, der lider under klimaforandringerne. 

Ifølge kommunikationskoordinator i Greenpeace, Christina Koll, er koncerten samenlagt set mere end 16 millioner gange, siden den for få dage siden blev lagt ud på internettet.

Kræver øjeblikkelig beskyttelse

15 europæiske lande, heriblandt Danmark, deltager i denne uge i OSPAR-konventionen på Tenerife i Spanien for at diskutere håndteringen og beskyttelsen af Nordøst Atlanten, og med Ludovico Einaudis musik håber Greenpeace at få sit budskab igennem.

Ifølge Greenpeace er det Arktiske Ocean og dets dyreliv meget sårbart, da isen svinder ind.

Ifølge Greenpeace er det Arktiske Ocean dét ocean i verden, der lovgivningsmæssigt er mindst beskyttet, men som i stigende grad bliver mere sårbart, da isdækket aftager.

Organisationen hævder, at området er af særlig værdi på grund af de unikke klimaforhold og dyreliv og derfor har brug for øjeblikkelig beskyttelse.

Flygel fragtet helt fra Tyskland

Med hjælp fra miljøorganisationen er det sorte flygel fragtet helt fra Tyskland til den norske øgruppe. Den kunstige gletsjer, som Ludovico Einaudi og flygelet er placeret på, er 10 meter langt og bygget af mere end 300 stykker sammenbundet træ, som i alt vejer næsten to tons.

Platformen, som pianisten befinder sig på er 10 meter lang, lavet af træ og vejer mere end to tons.

I lidt over to minutter lyder tonerne til klagesangen 'Elegy of the Arctic' fra det sorte flygel midt på Wahlenbergbeenfjorden i Svalbard.

Nærmest som i takt til musikken høres høje brag under Ludovico Einaudis optræden, da store stykker is af den omkringliggende gletsjer brækkes af og omsluttes af det kolde hav. 

Den 60-årige komponist er særligt kendt for sin musik i filmene 'Dr Zhivago' og 'Black Swan' og i tv-serierne 'Derek' og 'This Is England '88'.