Brexit vil fratage Storbritannien titel som økonomisk duks

S&P varsler prompte nedgradering af Storbritanniens kreditvurdering, hvis briterne stemmer for at forlade EU.

Storbritanniens kreditvurdering vil blive nedgraderet af Standard & Poor's (S&P), såfremt et flertal af vælgerne ved torsdagens afstemning om fortsat medlemskab af EU stemmer for en udtræden.

Det siger Moritz Krämer, global chef for S&P's kreditvurdering af lande, til den tyske avis Bild torsdag.

- Hvis Storbritannien beslutter sig for brexit ved EU-afstemningen torsdag, vil det være slut med AAA-kreditvurderingen, og den vil blive nedgraderet i løbet af kort tid, fastslår Krämer.

At Storbritannien risikerer at miste sin topvurdering skyldes ifølge Krämer, at brexit vil skabe usikkerhed om britisk politik. Blandt andet fordi der ikke er nogen plan for, hvordan den britiske regering skal håndtere den situation, skriver Bild.

Konsekvensen af en lavere vurdering er, at investorer vil kræve et højere afkast for at købe britiske statsobligationer. Dermed bliver det dyrere for den britiske regering at udstede obligationer.

I april sagde Krämer, at brexit "sandsynligvis" ville udløse en nedgradering af den britiske kreditvurdering på grund af landets "dybe politiske, finansielle og handelsmæssige bånd til Europa".

Storbritannien er blandt de forholdsvis fĂĄ lande i verden, der har topkarakteren AAA hos S&P.

Meldingen fra S&P er bare en blandt mange fra økonomer, investorer, tænketanke og finansielle institutioner om negative økonomiske konsekvenser i tilfælde af et britisk farvel til EU.

På finansmarkederne ventes et brexit at udløse global uro, og det britiske pund ventes at styrtdykke. En stor svækkelse af pundet kan tvinge Bank of England til at sætte renten op.

Pundet har de seneste uger været en yo-yo på valutamarkederne med store stigninger og fald alt efter, hvilken retning meningsmålingerne peger i.

George Soros, der er beskrevet som "verdens mest berømte valutaspekulant", advarede i et indlæg i The Guardian denne uge om, at pundet vil blive dramatisk devalueret, hvis briterne stemmer sig ud af EU-samarbejdet, og "hver eneste husstand" vil mærke effekten omgående.

- Værdien af pundet vil falde brat. Det vil også påvirke finansmarkeder, investeringer, priser og beskæftigelsen øjeblikkeligt og dramatisk, skrev Soros.