OVERBLIK: Udlandets erfaringer med legalisering af hash

Debatten om fri hash har fået ny næring, efter at en række anklagere og en tidligere politichef nu siger, at myndighedernes indsats har slået fejl.

Fakta om hash

- Hash er, bortset fra alkohol, det mest anvendte rusmiddel i verden.

- Det udvendes af hampeplanten (Cannabis Sativa L.). Planten indeholder ca. 400 forskellige stoffer, heraf 80 sĂĄkaldte cannabinoider. Det er de psykoaktive stoffer i cannabisplanten.

- Det bedst kendte cannabinoid er tetrahydrocannabinol (THC), som menes at være det stof, der fremkalder hash'ens virkninger.

Virkninger og bivirkninger

- Rusvirkningen optræder ca. 2 til 4 timer efter indtagelsen. Virkningen er mest af alt sløvende. Rusen kan opleves som en let opstemthed, forstyrrelser af tidsoplevelsen og mere intense sanseoplevelser. Man får tit lyst til slik o.l.

- Når selve rusen ophører afløses den af træthed.

- Hvis man indtager meget store mængder, kan det ske at man ser tingene forvrænget eller ser ting, der ikke findes. Man vil dog samtidig vide at synsoplevelserne er fremkaldt af rusen, så det er ikke egentlige hallucinationer.

- Længerevarende, regelmæssig brug af hash kan give problemer med hukommelse og indlæring, forvrænget virkelighedsopfattelse og problemer med tænkning og problemløsning. Man kan gradvist miste sin motivation og interesse for omverdenen.

- Hash er ikke direkte giftigt for kroppen (i modsætning til alle andre rusmidler inkl. alkohol). Derfor er der aldrig observeret dødsfald som direkte følge af brug af hash.

Kilde: U‑TURN

U‑turn er Københavns Kommunes tilbud til unge under 25 år, der ryger hash eller tager stoffer

Fri hash er igen kommet på dagsordenen her hjemme, efter at en række anklagere har foreslået at lovliggøre salget af hash i Danmark.

Anklagerne bakkes op af tidligere politichef i København, Per Larsen, der ønsker et forsøg med salg af hash, hvor indtægterne går til statskassen.

- Så kan man se, hvordan det virker, for jeg er helt enig i, at det er en hård kamp. Der er ikke udsigt til, at den vindes lige om hjørnet, og pengene går altså i de forkerte lommer i dag, siger Per Larsen til Jyllands-Posten.

Sagen er blevet aktuel, efter politiet fredag - og igen i dag - ryddede Pusher Street på Christiania. Ifølge Jyllands-Posten afviser et flertal på Christiansborg forslaget om at legalisere cannabis.

Cannabis - fællesbetegnelsen for hash, marihuana, skunk og lignende stoffer - menes at stå for næsten to femtedele af narkohandlen i EU, svarende til knap 70 milliarder kroner om året.

Omkring 22 millioner voksne europæere har brugt cannabisprodukter i løbet af det seneste år, og omkring 1 procent af alle voksne i Europa bruger dem "næsten dagligt".

Her kan du læse et udpluk af erfaringer med hashsalg fra andre steder i verden:

  • I Holland er al produktion og forbrug af stoffer officielt ulovligt. Men der gælder nogle andre regler for cannabis. I de sĂĄkaldte "coffeeshops" er det fra 18 ĂĄr tilladt at købe og ryge op til fem gram cannabis om dagen.
  • Portugal valgte i 2001 at afkriminalisere cannabis til eget forbrug. I praksis betyder det, at man kan have op til 25 gram cannabis pĂĄ sig uden at blive dømt for det. Har man mere end 25 gram pĂĄ sig, vurderer myndighederne, at det overstiger mængden til eget forbrug. Derfor risikerer man sĂĄ en bøde.
  • I december 2013 blev Uruguay det første land i verden til at legalisere al produktion og forbrug af cannabis. Alle har ret til at besidde, ryge, dyrke og sælge cannabis. Borgerne skal dog registreres i en database, hvor deres forbrug bliver overvĂĄget. Det er tilladt at købe 40 gram om mĂĄneden. Uruguay er bare et af en lang række lande i Sydamerika, der har lempet synet pĂĄ euforiserende stoffer. Det sker som følge af ĂĄrtiers blodig og dyr kamp mod stoffer og narkotikakarteller.
  • I USA sælges hash lovligt i flere delstater. Blandt andet i Colorado, hvor borgerne har haft adgang til fri hash siden 1. januar 2014. Den første mĂĄned tjente Colorado 18,8 millioner danske kroner ind til statskassen pĂĄ salget af hash. En af konsekvenserne har været et moderat stigende forbrug blandt brugere over 26 ĂĄr. Omvendt er der kommet færre hashkriminelle. I 2010 blev 30.000 beboere i Colorado sigtet for besiddelse og forbrug af hash. I 2014 blev under 2500 sigtet for hashkriminalitet.
  • Canada producerer ĂĄrligt omkring 400 kilo cannabis til medicinsk brug, og sundhedsmyndighederne rĂĄdgiver patienterne omkring brug af medicinsk cannabis. RĂĄdgivningen bestĂĄr bl.a. i at give patienterne information om hvordan stoffet virker, samt hvordan de fĂĄr en medicintilladelse til cannabis. Landets læger kan ogsĂĄ fĂĄ rĂĄdgivning omkring medicinsk cannabis og behandling af patienter fra sundhedsmyndighederne.
  • I Israel har medicinsk cannabis været tilladt siden begyndelsen af 90’erne. Det gives primært til kræftpatienter, folk med kroniske smerter og patienter med posttraumatisk stresssyndrom. Landet har et sĂĄkaldt instruktørteam, der instruerer patienterne i at ryge, spise, eller smøre cannabissen pĂĄ kroppen. Det anslĂĄs, at der i 2012 var 10.000 cannabispatienter i Israel.

Kilder: Berlingske, Netavisen, DR, Denver Post, AFP og Reuters.

Afstemning

Skal hash legaliseres?