OVERBLIK: Udlandets erfaringer med legalisering af hash
Debatten om fri hash har fået ny næring, efter at en række anklagere og en tidligere politichef nu siger, at myndighedernes indsats har slået fejl.
Fri hash er igen kommet på dagsordenen her hjemme, efter at en række anklagere har foreslået at lovliggøre salget af hash i Danmark.
Anklagerne bakkes op af tidligere politichef i København, Per Larsen, der ønsker et forsøg med salg af hash, hvor indtægterne går til statskassen.
- Så kan man se, hvordan det virker, for jeg er helt enig i, at det er en hård kamp. Der er ikke udsigt til, at den vindes lige om hjørnet, og pengene går altså i de forkerte lommer i dag, siger Per Larsen til Jyllands-Posten.
Sagen er blevet aktuel, efter politiet fredag - og igen i dag - ryddede Pusher Street på Christiania. Ifølge Jyllands-Posten afviser et flertal på Christiansborg forslaget om at legalisere cannabis.
Cannabis - fællesbetegnelsen for hash, marihuana, skunk og lignende stoffer - menes at stå for næsten to femtedele af narkohandlen i EU, svarende til knap 70 milliarder kroner om året.
Omkring 22 millioner voksne europæere har brugt cannabisprodukter i løbet af det seneste år, og omkring 1 procent af alle voksne i Europa bruger dem "næsten dagligt".
Her kan du læse et udpluk af erfaringer med hashsalg fra andre steder i verden:
- I Holland er al produktion og forbrug af stoffer officielt ulovligt. Men der gælder nogle andre regler for cannabis. I de såkaldte "coffeeshops" er det fra 18 år tilladt at købe og ryge op til fem gram cannabis om dagen.
- Portugal valgte i 2001 at afkriminalisere cannabis til eget forbrug. I praksis betyder det, at man kan have op til 25 gram cannabis på sig uden at blive dømt for det. Har man mere end 25 gram på sig, vurderer myndighederne, at det overstiger mængden til eget forbrug. Derfor risikerer man så en bøde.
- I december 2013 blev Uruguay det første land i verden til at legalisere al produktion og forbrug af cannabis. Alle har ret til at besidde, ryge, dyrke og sælge cannabis. Borgerne skal dog registreres i en database, hvor deres forbrug bliver overvåget. Det er tilladt at købe 40 gram om måneden. Uruguay er bare et af en lang række lande i Sydamerika, der har lempet synet på euforiserende stoffer. Det sker som følge af årtiers blodig og dyr kamp mod stoffer og narkotikakarteller.
- I USA sælges hash lovligt i flere delstater. Blandt andet i Colorado, hvor borgerne har haft adgang til fri hash siden 1. januar 2014. Den første måned tjente Colorado 18,8 millioner danske kroner ind til statskassen på salget af hash. En af konsekvenserne har været et moderat stigende forbrug blandt brugere over 26 år. Omvendt er der kommet færre hashkriminelle. I 2010 blev 30.000 beboere i Colorado sigtet for besiddelse og forbrug af hash. I 2014 blev under 2500 sigtet for hashkriminalitet.
- Canada producerer årligt omkring 400 kilo cannabis til medicinsk brug, og sundhedsmyndighederne rådgiver patienterne omkring brug af medicinsk cannabis. Rådgivningen består bl.a. i at give patienterne information om hvordan stoffet virker, samt hvordan de får en medicintilladelse til cannabis. Landets læger kan også få rådgivning omkring medicinsk cannabis og behandling af patienter fra sundhedsmyndighederne.
- I Israel har medicinsk cannabis været tilladt siden begyndelsen af 90’erne. Det gives primært til kræftpatienter, folk med kroniske smerter og patienter med posttraumatisk stresssyndrom. Landet har et såkaldt instruktørteam, der instruerer patienterne i at ryge, spise, eller smøre cannabissen på kroppen. Det anslås, at der i 2012 var 10.000 cannabispatienter i Israel.
Kilder: Berlingske, Netavisen, DR, Denver Post, AFP og Reuters.