Udland

Tyrkisk politi bruger gummikugler og tåregas mod LGBT-parade

Transkønnede trodser myndighedernes forbud og ramadanen for at demonstrere i Istanbul.

Kampklædt politi affyrer søndag gummikugler og tåregas i et forsøg på at sprede et halvt hundrede mennesker, der er mødt op i det centrale Istanbul for at demonstrere for transkønnedes rettigheder.

Omkring 300 politifolk har taget opstilling på Taksim-pladsen for at forhindre en planlagt parade for transkønnede, som nogle af byens LGBT-grupper - lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede - forsøger at gennemføre trods et forbud fra myndighedernes side.

Tidligere på ugen meddelte byens guvernør, at paraderne ikke må gennemføres. Han begrundede det med hensynet til den offentlige ro og orden.

Desuden markerer muslimerne netop nu den hellige fastemåned, ramadanen.

500 protesterede lørdag

Nationalistiske grupper i Tyrkiet har sagt, at de vil forhindre søndagens parade for transkønnede og yderligere en LGBT-parade, der efter planen skal finde sted næste weekend.

Også lørdag affyrede politiet gummikugler og tåregas mod demonstranter i den tyrkiske millionby. Omkring 500 mennesker protesterede mod, at islamister havde overfaldet rockfans, som fredag aften var samlet i en pladeforretning for at lytte til det nye album fra britiske Radiohead.

Omkring 20 mænd angreb pladeforretningen og tævede kunder og ansatte i vrede over, at der blev serveret alkohol under ramadanen.

Forhøjet sikkerhedsniveau

Angrebet udløste lørdagens demonstration, hvor deltagerne råbte slagord som "skulder ved skulder mod fascismen", mens de betegnede præsident Recep Tayyip Erdogan som en "tyv" og "morder".

Tyrkiske myndigheder slår jævnligt hårdt ned på regeringskritiske demonstrationer.

Istanbul har forhøjet sikkerhedsniveauet efter en række bombesprængninger i løbet af foråret, som Islamisk Stat eller militante kurdiske grupper menes at stå bag.

/ritzau/AFP