Udland

Sherif: FBI forsøgte at få Orlando-terrorist til at begå kriminel handling

FBI var så mistænkelige over for Omar Mateen, at man forsøgte at få en undercover agent til at lokke ham til at begå en kriminel handling. TV 2

FBI fik i 2013 Omar Mateen i søgelyset, og nye oplysninger viser, at forbundspolitiet endda forsøgte at få ham til at handle på sine overbevisninger.

Da Omar Mateen for en uge siden skød og dræbte 49 mennesker på en natklub i Orlando i Florida, var det et chok for hans bekendte. Omar Mateen var selv kommet i klubben, han var født og opvokset i USA og havde ikke vist åbenlyse tegn på radikalisering.

Og dog. Siden den tragiske hændelse har omverdenen lært mere og mere om manden, der stod bag det værste masseskyderi i nyere amerikansk historie, og nu viser det sig, at særligt forbundspolitiet FBI ikke kan have været chokerede over Mateens handlinger.

For bare tre år siden satte FBI nemlig gang i en stor aktion rettet mod Mateen.

Sendte FBI-agent ind for at provokere Mateen

Det har tidligere været fremme, at Omar Mateen var i FBI's søgelys i 2013, men ikke i hvor høj grad, myndigheden tilsyneladende frygtede en drabelig handling fra hans side.

Men det kan sherif Ken Mascara nu fortælle til mediet TC Palm, der er baseret i byen Port St. Lucie, hvor også Mateen boede. Han løfter sløret for, at FBI ikke blot overvågede Mateens rejser, telefonopkald og hans bekendte. Man gik så vidt som til at sende en FBI-agent med en falsk identitet ind i det domhus, han arbejdede i som sikkerhedsvagt.

Ifølge Mascara var agentens formål at lokke Omar Mateen til at handle på de hadske overbevisninger, han tidligere havde luftet, og som tre år senere skulle føre til 49 uskyldiges død.

Truede kollega med Al-Qaeda

Anledningen til det drastiske skridt fra FBI var ifølge Mascara, at Omar Mateen kort forinden havde truet en politibetjent med at sende terrorgruppen Al-Qaeda efter ham. Det skete, da betjenten nævnte Mellemøsten i domhuset foran Mateen, der selv havde afghanske rødder.

- Omar blev meget ophidset og truede min ansatte med, at han kunne få Al-Qaeda til at dræbe ham og hans familie. Og som om det ikke var slemt nok, fulgte han det op med nogle meget forstyrrende kommentarer om kvinder og jøder og sagde, at Fort Hood-gerningsmanden havde ret i sine handlinger, siger Ken Mascara til TC Palm.

Det referer til et skyderi fra 2009, hvor en psykolog i den amerikanske hær, Nidal Hasan, skød og dræbte 13 mennesker på en militærbase i Texas i det, der også kaldes for et terrorangreb.

Fyret for jokes om skoleskyderi

FBI har ikke ønsket at kommentere afsløringen af den hemmelige agent, og Ken Mascara fortæller ikke mere om, hvordan han konkret forsøgte at få Omar Mateen til at handle. Faktum er, at Mateen ikke bed på og siden gled han ud af FBI's søgelys.

Det var ellers langt fra første eller eneste gang, Omar Mateen fik alarmklokkerne til at ringe. Helt tilbage i 2007 blev han fyret fra fængselsbetjentskolen efter at have talt om at tage en pistol med på skolen i relation til skoleskyderiet på universitetet Virginia Tech.

Han havde også for vane at tale meget nedladende om både kvinder, homoseksuelle og etniske grupper.

- Man kan møde snævertsynede personer, men han var langt mere end det. Han var altid sur, han bandede og var vred på verden, siger tidligere kollega Daniel Gilroy.

Og bare en måned inden angrebet på natklubben Pulse fik FBI endnu en advarsel. Denne gang fra Robbie Abell, der ejer våbenforretningen Lotus Gunworks. Her var Omar Mateen kommet og havde forsøgt at købe både skudsikre veste og store mængder ammunition.

Robbie Abell fandt ham imidlertid mistænkelig og alarmerede FBI om hændelsen. En advarsel, som forbundspolitiet ifølge Daily Mail ikke reagerede på.