Terror i Orlando

Orlando-terrorist blev fyret efter pistol-joke: - Ekstremt foruroligende

Omar Mateen i en polo-shirt med politilogo. TV 2 / Myspace

Sikkerhedsfirmaet, der efterfølgende ansatte Omar Mateen, opdagde ikke årsagen til fyringen. G4S fastholder, at screeningen har været i orden.

Det har i løbet af ugen været et mysterium, hvorfor Omar Mateen, manden bag drabene på 49 natklubgæster i Orlando, i 2007 blev fyret fra fængselsvæsenet i Florida.

Men nu kan The Guardian afsløre, at årsagen er en joke om en pistol.

På baggrund af dokumenter fra fængselsvæsenet offentliggjort fredag skriver den engelske avis, at Omar Mateens karriere som fængselsbetjent endte bare seks måneder inde i uddannelsen.

En indberetning fra ledelsen viser, at Mateen 14. april 2007 skulle have spurgt en klassekammerat:

- Hvis jeg tager en pistol med, siger du det så til nogen?

Spørgsmålet blev stillet til en rekrut ved navn Thompson, der ifølge indberetningen reagerede ved at kigge på Omar Mateen for derefter at gå væk.

- Ekstremt foruroligende

I indberetningen skrevet 23. april 2007 fremgår det, at fængselsinspektør P. H. Skipper anbefaler, at Omar Matten bliver afskediget.

- I lyset af de tragiske hændelser på Virginia Tech (universitet, hvor en elev skød og dræbte 32 medstuderende 16. april 2007, red.) er Mateens spørgsmål om at medbringe et våben i skolen ekstremt foruroligende, skriver P.H. Skipper.

Torsdag skrev Miami Herald ellers med henvisning til en evaluering to måneder før fyringen, at Omar Mateen i sin uddannelse levede op til alle forventninger.

- Med mere træning vil han blive en god fængselsbetjent, lød det blandt andet i evalueringen.

Avisen talte ved samme lejlighed med P. H. Skipper, der fredag har vist sig at stå som underskriver på anbefalingen om en fyring. Her sagde den nu pensionerede fængselsinspektør, at han ikke husker Mateen.

- Jeg kendte ham ikke. Jeg husker ikke, hvorfor han blev afskediget. Det er noget, som er foregået for ti år siden. Jeg var ikke klar over, at han arbejde hos os, før jeg så det i nyhederne, sagde P. H. Skipper torsdag til Miami Herald.

G4S udersøgte ikke fortiden hos fængselsvæsenet

Kort tid efter afskedigelsen blev Omar Mateen ansat hos sikkerhedsfirmaet G4S, men ifølge The Guardian, der har talt med en talsmand fra G4S, blev Mateens fortid hos fængselsvæsenet ikke undersøgt nærmere, efter et lokalt fitnesscenter bekræftede, at han havde arbejdet for dem i perioden op til.

The Guardian skriver også, at Omar Mateen skulle have fortalt G4S, at han blev fyret fra fængselsvæsenet efter ”to dages fravær på grund af feber”, men den udlægning er ikke blevet bekræftet af sikkerhedsfirmaet.

G4S fastholder, at screeningen af Omar Mateen i 2007 lever op til virksomhedens standarder og henviser til, at der blev indhentet oplysninger fra fire af Mateens tidligere arbejdsgivere.

Ved et baggrundstjek i 2013 opdagede G4S, at Omar Mateen havde været i FBI’s søgelys, men da sikkerhedsfirmaet samtidig fandt ud af, at efterforskningen var blevet lukket, fortsatte han i jobbet.

Ifølge The Guardian gennemgik Mateen én psykologisk undersøgelse i løbet af sine ni et halvt år hos G4S, men der blev ikke foretaget yderligere, efter det kom frem, at FBI havde haft fokus på ham.

Tidligere kollega: Han talte om at slå folk ihjel

Daniel Gilroy, en tidligere politibetjent, der arbejde sammen med Omar Mateen hos G4S, fortæller til avisen TCPalm, at han husker den nu afdøde terrorist som en mand fyldt med had.

Han talte dårligt om afroamerikanere, kvinder og homoseksuelle - og nogle gange snakkede han også om at begå vold mod dem.

Daniel Gilroy fortæller til TCPalm, at Omar Mateen på et tidspunkt sagde, at han ønskede, han kunne "dræbe alle negere".

 - Man kan møde snævertsynede personer, men han var langt mere end det. Han var altid sur, han bandede og var vred på verden, siger han.

Daniel Gilroy klagede til sin arbejdsgiver på grund af de racistiske og homofobiske bemærkninger, men der skete tilsyneladende intet.

- Det endte med, at jeg sagde op, fordi alt, hvad han sagde, var giftigt, siger Daniel Gilroy til avisen.

The Guardian har forsøgt at få en kommentar til sagen fra fængselsvæsenet i Florida. Det har indtil videre ikke været muligt.