Udland

Medvirkede til mord på 170.000: Nu er dommen faldet over 94-årig nazivagt

Reinhold Hanning som ung mand i SS. Bundesarchiv / Bundesarchiv

En af de sidste overlevende vagter fra Auschwitz er blevet dømt. Det er endnu usikkert, om han rent faktisk havner bag tremmer.

Den 94-årige SS-vagt Reinhold Hanning er blevet idømt fem års fængsel. Han blev kendt skyldig i medvirken til mord på op til 170.000 mennesker.

Reinhold Hanning modtog dommen uden nogen synlig reaktion, selv om hans forsvarer havde kæmpet for frifindelse. Anklageren krævede seks års fængsel.

Mennesker blev skudt, gasset og brændt. Jeg kunne se, hvordan lig blev bragt frem og tilbage.

Reinhold Hanning, tidligere SS-soldat.

Reaktionen fra de overlevende i retten var glæde - en af dem, William Glied fortæller til TV 2, at han var tæt på tårer.

- At dette skulle ske ved en tysk domstol, siger han.

En anden overlevende, Hedy Bohm, siger:

- Nu har mine dræbte forældre fået anerkendelse og retfærdighed. Det var drømmen jeg aldrig turde drømme. At en tysk domstol skulle stadfæste, at der var tale om en forbrydelse, lyder det fra Hedy Bohm.

De overlevendes advokat er også tilfreds.

- Nu er det for første gang slået fast, at Auschwitz var en dødsfabrik, og at alle der var til stede gjorde sig medskyldige. Det er en milepæl, især når man tænker på tidligere retssager, siger de overlevendes advokat Dr. Nestler.

Selv mener den dømte Reinhold Hanning, at han er uskyldig på trods af, at det er uomtvisteligt, at han var til stede i udryddelseslejren Auschwitz mens gaskamrene og krematorierne arbejdede på højtryk.

Han var udstationeret i lejren fra januar 1942 til juni 1944.

Det fortalte han selv ved det seneste retsmøde i april måned i år, hvor han sagde at han "skammer sig over, at han lod uretten ske uden at modsætte sig den."

Et liv i tavshed

Han tilstod, at han var medlem af en forbryderisk organisation, som var ansvarlig for mange uskyldiges død, og som havde ødelagt utallige familier.

- Det gør mig oprigtigt ondt, sagde han fra sin kørestol i retten i Detmold, .

Han fortalte tilhørerne, at han ikke havde talt om Auschwitz i hele sit liv.

Reinhold Hanning i retten i 2016.

- Jeg forsøgte at undertrykke den periode gennem hele mit liv. Auschwitz var et mareridt. Jeg ville ønske, at jeg aldrig havde været der, lød det i en erklæring fra Rainholdt Hanning, som blev læst op i retten.

- Mennesker blev skudt, gasset og brændt. Jeg kunne se hvordan lig blev bragt frem og tilbage.

- Jeg kunne lugte de brændende lig. Jeg vidste, at de brændte lig, hedder det i udtalelsen.

Selv om den tidligere sergent i SS var til stede i lejren, mener han ikke, at han kan dømmes for medvirken til drab. Han var nemlig ikke udstationeret i den del af lejren, hvor det nazistiske styre gassede jøder, homoseksuelle, romaer og andre mennesker der var uønsket af Adolf Hitlers regime

Auschwitz var et sted, hvor man ikke burde gøre tjeneste. Punktum.

Cornelius Nestler, strafferetsekspert.

Retssagen mod Reinhold Hanning har ellers været præget af tavshed.

Mens øjenvidner og eksperter har berettet om døden i gaskamrene, så har Hanning kigget ned i parketgulvet i retssalen.

Under politiafhøringerne forud for retssagen indrømmede han, at have befundet sig i Auschwitz men han har hele tiden nægtet at have haft noget med massemordene at gøre.

En overlevende fra Auschwitz, Leon Schwarzbaum, overværer sagen mod Reinhold Hanning.

Heller ikke, da én af de overlevende fra Auschwitz, henvendte sig direkte til ham og bad ham om at fortælle, hvad han har oplevet og medvirket til, kom der ikke et ord over hans læber. 

Tavsheden var absolut ind til han kom med sin erklæring og beklagelse den 29. april i år.

Når Reinhold Hanning i dag må stå til regnskab for sin indsats i Auschwitz, så er det paradoksalt nok et resultat af hans gode helbred. For i de første mange årtier efter 2. verdenskrigs afslutning gik de allerfleste SS-vagter fri. Af de 6500 SS-folk, som gjorde tjeneste i Auschwitz er mindre end 50 blevet dømt. Også mange af de mennesker, som havde været direkte involveret i massemordet gik fri.

I datidens Tyskand var der ikke nogen særlig interesse i at retsforfølge dem, og hvis det endelig skete, så stillede retten meget høje krav. Kun de personer, som bevisligt havde begået mord, blev dømt, og kunne vidner ikke afgøre, om en mordvåbnet var en gummiknippel eller en trækæp, så blev den anklagede frifundet, som Hans Holzhaider fra Süddeutsche Zeitung formulerer det.

Sagen kan ende i Tysklands højesteret

Den retsopfattelse ændrede sig radikalt med dommen mod den ukrainskefødte SS-vagtmand John Demjanjuk. Han blev i 2011 dømt for medvirken til mord i dødslejren Sobibor. Retten lagde dengang vægt på, at han var uundværlig del af et morderisk apparat. Den 95-årige tidligere SS-mand Oskar Grönning blev sidste sommer idømt fire års fængsel med den samme begrundelse, og det er også den fortolkning, der ligger bag anklagen mod Reinhold Hanning.

Han er med andre ord blevet indhentet af sin høje alder og en ændret retsopfattelse.

- Auschwitz var et sted, hvor man ikke burde gøre tjeneste. Punktum. Og gjorde man det alligevel, så har man gjort sig skyldig, konkluderer den tyske strafferetsekspert Cornelius Nestler.

Det er Reinhold Hannings forsvarsadvokater imidlertid uenige i. Dommen mod John Demjanjuk nåede nemlig aldrig at blive prøvet ved Tysklands højesteret, forbundsdomstolen, fordi John Demjanjuk døde inden sagen nåede gennem systemet. 

Selv om Reinhold Hanning er idømt en fængselsstraf i dag, er det muligt, at hans forsvarere anker dommen, så sagen mod den 94-årige mand kan fortsætte i det tyske retssystem. Ankefristen er på flere måneder, og forsvareren har endnu ikke taget stilling til om sagen ankes.