Udland

Medier: Anklaget for Cox-drab var medlem af nynazistisk netværk

Drabet på Jo Cox blev tilsyneladende begået af en lokal, britisk person med tilknytning til nynazister.

Mentalt forstyrret, højrenationalist og en inkarneret fritidsbotaniker.

Sådan beskrives manden, der ifølge britiske aviser som The Guardian og The Telegraph står bag drabet på den britiske parlamentariker Jo Cox, som torsdag blev dræbt i byen Birstall i Yorkshire, Nordengland.

Her følger et overblik over, hvad medier skriver om den formodede gerningsmand.

* Manden er 52 år gammel og boede i Yorkshire i Nordengland, hvor Cox var valgt til parlamentet. Hun blev dræbt i Birstall nær byens bibliotek.

* Den formodede drabsmand voksede op hos sin mormor, der døde i 1996. De boede i et hus i Birstall, der ligger omkring 15 minutters gang fra det sted, hvor Cox blev dræbt.

* Til The Guardian siger naboer, at gerningsmanden var en stille og høflig type, der frivilligt tilbød at hjælpe naboerne med deres havearbejde - noget han efter naboernes udsagn var særdeles glad for.

* Ifølge The Telegraph beskriver hans lillebror den formodede drabsmand som en person, der "har kæmpet med psykisk sygdom." Lillebroderen siger også, at hans bror aldrig har udvist nationalistiske tendenser over for ham.

* Ifølge den formodede gerningsmands halvlillebror led han af sygdommen OCD, der medførte, at den formodede drabsmand havde tvangshandlinger og rengøringsvanvid. Blandt andet skrubbede han sig hver dag med skuresvampe.

* Caféejer Clarke Rothwell, der var vidne til drabet, siger til The Guardian, at drabsmanden råbte "Storbritannien først," før han skød Cox, som var kendt som EU-tilhænger og kæmpede for flygtninges rettigheder.

* Nyhedsbureauet AFP skriver, at manden var et dedikeret medlem af det amerikanske højrenationale og nynazistiske netværk National Alliance.

* Ifølge interesseorganisationen Southern Poverty Law Center, der kæmper mod hadforbrydelser og diskrimination, havde han brugt mere end 620 dollar, omkring 4000 kroner, på materiale fra National Alliance.

* Ifølge Daily Telegraph var han også abonnent på magasinet S.A. Patriot - et sydafrikansk magasin, der bliver udgivet af en gruppe af apartheidtilhængere.