Udland

Istanbul forbyder prideparader efter trusler

To LGBT-parader i Istanbul er aflyst på grund af bekymring for sikkerheden og efter trusler fra nationalister.

Tyrkiske myndigheder har besluttet at forbyde to parader i denne måned, hvor transkønnede og homoseksuelle skulle have gået gennem Tyrkiets største by, Istanbul.

Det sker efter, at stærkt nationalistiske grupper har advaret om, at de ikke vil tillade "degenererede" at holde arrangementer på tyrkisk jord.

På søndag skulle transkønnede efter planen have gået i parade gennem det centrale Istanbul, og søndag 23. juni skulle den årlige parade for LGBT-personer - homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede - have fundet sted.

Men begge parader er nu aflyst på grund af frygt for den offentlige ro og orden, meddeler guvernøren i den tyrkiske millionby.

Nationalister vil ikke tillade paraderne

I forvejen er sikkerheden i byen skærpet på grund af flere bombeangreb i de seneste måneder, som Islamisk Stat eller militante kurdiske grupper menes at stå bag.

Desuden har en nationalistisk gruppe, Alperen Hearths, meddelt, at den ikke vil tillade paraderne, som gruppen betegner som amoralske.

- Tving os ikke til at tage os af dette. Enten gør I, hvad der er nødvendigt, eller også gør vi. Vi vil løbe en hvilken som helst risiko og direkte forhindre paraden, siger lederen af gruppens afdeling i Istanbul, Kursat Mican.

- Degenererede får ikke lov at udleve deres fantasier på denne jord. Vi tager ikke ansvaret for, hvad der vil ske, siger han.

Arrangørerne af homoparaden i næste weekend skriver på Facebook, at myndighedernes forbud mod at gå i optog gennem byen er en krænkelse af de homoseksuelles grundlæggende rettigheder, og at de vil forsøge at gå rettens vej.

De fastholder, at det er statens ansvar at sørge for sikkerheden frem for at aflyse paraden.

Får ikke politisk hjælp

Homoseksualitet er ikke forbudt i Tyrkiet, men homofobi er udbredt, og hverken præsident Recep Tayyip Erdogan eller AKP-regeringen har vist den store interesse i at sikre minoritetsgruppers rettigheder.

Den årlige prideparade i Istanbul har været holdt siden 2003 og er forløbet uden problemer de fleste år.

Dog var der sidste år uroligheder, da politiet brugte vandkanoner og tåregas mod deltagerne, som trodsede et forbud mod at marchere gennem byen, fordi paraden faldt sammen med muslimernes hellige måned, ramadanen - som det også er tilfældet i år.