Udland

Britisk politiker dræbt

Det britiske parlamentsmedlem Jo Cox fra Labour er dræbt af skud og knivstik. En 52-årig mand er anholdt.

Et medlem af det britiske parlament, 41-årige Jo Cox fra Labour, har mistet livet, efter hun tidligere torsdag blev skudt og stukket ned i West Yorkshire, oplyser britisk politi ifølge Reuters.

Øjenvidner fortæller til Sky News, at det 41-årige parlamentsmedlem blev efterladt blødende på fortorvet i byen Birstall nær Leeds. Overfaldet fandt sted i nærheden af byens bibliotek, hvor flere hørte to skud blive affyret.

Alarmcentralen modtog et opkald om angrebet klokken 12.53 lokal tid. Jo Cox blev hastet til et hospital i Leeds, men hun døde klokken 13.48, mindre end en time senere, oplyser politichef Dee Collins på en pressekonference.

Ifølge Maria Eagle, en af Jo Cox' partifæller, råbte gerningsmanden angiveligt 'Storbritannien først' inden angrebet. Det er noget, politiet nu undersøger, da 'Britain First' kan være en reference til det højreorienterede politiske parti af samme navn.

Politiet siger til Sky News, at en 52-årig mand blev anholdt efter overfaldet.

Mand rev og sparkede Jo Cox 

Flere medier har talt med den 56-årige Hithem Ben Abdallah, som ejer en café i nærheden af det sted, hvor overfaldet fandt sted. Han har flere oplysninger om gerningsmanden, blandt andet at våbnet så 'hjemmelavet ud'.

- Han sparkede til hende og rev hende i håret. En meget modig mand fra et vaskeri prøvede at holde ham tilbage, men kunne ikke stoppe ham, siger Hithem Ben Abdallah, som mener hele hændelsen varede i omegnen af 20 minutter.

Flere medier, herunder BBC, bringer også et billede af den formodede anholdelse.

En mand i 50-års alderen blev ligeledes såret ved angrebet mod politikeren, tilføjer britisk politi.

Politikere udtrykker bekymring - indstiller kampagner

Den britiske premierminister David Cameron udtrykker stor bekymring for overfaldet. Premierministeren sender sine tanker til familien, og han har valgt at indstille sin valgkampagne, som i aften skulle være fundet sted på Gibraltar.

Den britiske pro-europæiske fløj, der kæmper for et ja til fortsat britisk EU-medlemskab ved næste uges folkeafstemning i Storbritannien, indstiller ligeledes valgkampagnen resten af dagen efter angrebet mod Labour-politikeren Jo Cox, skriver Reuters.

Også fløjen mod EU har indstillet valgkampagnen resten af dagen. Boris Johnson, en af de mest fremtrædende nej-sigere, udtrykker sin sorg på Twitter:

Jo Cox blev valgt ind i det britiske parlament i for Labour i 2015. Inden da arbejdede hun som humanitær medarbejder i Oxfam, ligesom hun også har været en del af gruppen Syriens Venner, og hun har siden efteråret ønsket, at Storbritannien skal gribe militært ind i landet for at undgå en humanitær katastrofe.