Udland

Portræt: Formodet drabsmand var tikkende bombe

Et omrids begynder at tegne sig af den person, der søndag gik amok på LGBT-klub i Orlando i Florida.

Et billede begynder at tegne sig af den formodede gerningsmand bag massakren på en natklub i Florida søndag.

Og ham vil der uden tvivl blive skrevet meget om de kommende dage.

Bevæbnet med blandt andet en halvautomatisk riffel lykkedes det Omar Mateen at tage mindst 50 personer med sig i døden, før han blev dræbt af politiet.

Udspurgt af myndighederne

Følgende ved vi om gerningsmanden ifølge medier som npr.org. Reuters, CNN og AFP:

Mateen er født i New York i 1986. Hans forældre kom til USA fra Afghanistan i 1980'erne.

Familien flyttede senere til Fort Pierce i det sydlige Florida, og her havde Omar Mateen tilsyneladende et ganske almindeligt liv med kone, barn og fast arbejde.

Men han er de senere år også blevet udspurgt af amerikanske myndigheder på grund af en mistanke om, at han sympatiserede med muslimske ekstremister.

Imamen for den moské, som Omar Mateen jævnligt besøgte i næsten ti år, beskriver ham som en stille person, der kun sjældent blandede sig med de andre troende.

- Han havde næsten ingen venner, siger imam Syed Shafeew Rahman, leder af Islamisk Center i Fort Pierce, til Reuters.

- Han ville komme om aftenen med sin lille søn for at bede og derefter gå.

Homofobi muligt motiv

En klassekammerat fra Omar Mateens gymnasietid i Florida beskriver ham som en typisk teenager, der spillede fodbold.

Samuel King, der er homoseksuel, siger, at den Mateen, han frem til 2009 ofte talte med, ikke lod til at have noget imod homoseksuelle.

Men homofobi er nævnt som et muligt motiv til nedskydningen. Omar Mateens far, Mir Seddique, fortæller til NBC NEWS, at hans søn blev vred, da han så to mænd kysse hinanden på åben gade for nogle måneder siden.

Og Omar Mateen havde svært ved at kontrollere vrede. Hans ekshustru fortæller således til Washington Post, at hendes tidligere mand var mentalt syg og voldelig. Han bankede hende gentagne gange, mens de var gift.

- Han var ikke en stabil person. Han slog mig. Han kunne finde på at komme hjem og begynde at slå mig, fordi vasketøjet ikke var ordnet eller noget i den stil, siger hun.

Parret, der havde mødt hinanden på internettet i 2007, blev skilt i 2011.

FBI på sagen

Siden 2007 havde Omar Mateen været ansat hos sikkerhedsfirmaet G4S, oplyser selskabet.

Første gang han tiltrak sig FBI's opmærksomhed var i 2013, da han over for kolleger fremsatte "opildnende kommentarer" om at have tilknytning til islamistiske militante.

Omar Mateen blev to gange bedt om at forklare sig over for FBI, men sagen blev lukket, oplyste Ronald Hopper fra FBI på en pressemøde i Orlando søndag. I 2014 blev Mateen igen forhørt, men med samme resultat.

Han fik i 2011 en våbentilladelse, og inden for de seneste dage købte han lovligt to våben ifølge Hopper.

Under nedskydningen på natklubben ringede Omar Mateen til alarmcentralen for at sværge troskab over for Islamisk Stat, fortalte Hopper.