Udland

IS viser muskler ved at tage skyld for skyderi i Orlando

IS vil have monopol på angreb verden over, siger forfatter, efter at gruppen har taget skylden for massakre.

Der gik ikke længe, før Islamisk Stat (IS) tog skylden for massakren i en natklub i Orlando søndag, hvor en gerningsmand skød og dræbte mindst 50 mennesker og sårede 53.

Om den ekstremistiske gruppe reelt står bag skyderiet, vides endnu ikke, men når den tager skylden for det, så handler det om, at gruppen vil vise sin styrke.

Det mener journalist, historiker og forfatter Deniz Serinci, som blandt andet har skrevet en bog om Islamisk Stat.

Spreder terror-frygt

- De har en interesse i at fremstå stærkere, end de reelt er. Vi hører ofte IS eller IS-relaterede grupper tage ansvaret for diverse angreb. De vil gerne have monopol på angrebene verden over.

- Samtidig vil de gerne vise, at de kan slå til trods tilbagegang i Mellemøsten, hvor de har mistet 45 procent i Irak og 20 procent i Syrien og deres vigtigste by i Libyen, Sirte, siger Serinci.

- På den måde får de folk til at frygte for terror, og så giver det et billede af dem som så store og stærke, at de kan angribe flere steder på én gang, siger Deniz Serinci.

- Det gør også unge rekrutter opmærksom på IS. De vil nemlig gerne rekruttere hellige krigere fra Vesten. Deres rekruttering i Vesten er faldet, så de har brug for det.

Ukendt tilknytning til IS

Søndag aften tog den ekstremistiske gruppe skylden via dens eget nyhedsorgan, Amaq.

- Det væbnede angreb, som var rettet mod en natklub for homoseksuelle i Orlando i den amerikanske delstat Florida, hvor flere end 100 blev dræbt eller såret, blev udført af en Islamisk Stat-kriger, skrev mediet.

Det er dog forskelligt, hvor seriøst det bliver taget, når IS går ud og tager skylden, siger Deniz Serinci.

- Man ved jo heller ikke endnu, om gerningsmanden i Orlando har en tilknytning til IS. Det vil man finde ud af de kommende dage.

Den formodede gerningsmand er blevet identificeret som 29-årige Omar Mateen.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, kalder det en terrorhandling og en hadforbrydelse.