Terror i Orlando

Værste masseskyderi i USA's historie: 50 dræbt på natklub

Et masseskyderi på natklubben Pulse har natten til søndag kostet 50 mennesker i Orlando livet.

Efter der natten til søndag lokal tid har været et skyderi på natklubben Pulse i Orlando, har politiet offentliggjort et formodet antal af dræbte.

50 mennesker har mistet livet, og derudover er 53 sårede bragt til hospitalet.

Da politiet ankom til natklubben opstod der en gidselsituation. 30 af gæsterne befandt sig på daværende tidspunkt stadig indenfor sammen med gerningsmanden.

Han er efterfølgende identificeret som den 29-årige amerikanske statsborger Omar Saddiqui Mateen. Han står ikke opført på USA's liste over formodede eller mulige terrorister, oplyser BBC, men FBI har af to omgange haft Omar Mateen på bureauets radar over mistænkelige personer, senest i 2014.

Efterforskes som terror

En betjent skød og dræbte Omar Saddiqui Mateen under redningsaktionen, hvor politiet sprængte sig vej ind til ham og gidslerne. I alt var 11 betjente fra det lokale politi i aktion mod Omar Mateen.

Orlandos politichef, John Mina, kan tilføje, at det grundet omfanget undersøges som et terrorangreb. Om der er tale om national eller international terror, det vil efterfølgende undersøgelser vise.

Også Floridas guvernør, Rick Scott, kalder masseskyderiet for terror, og det samme gør USA's præsident Obama.

- Men når man har så mange ofre i et lokalsamfund, kvalificerer det sig til at være terror, siger han.

Mateen købte våben en uge forinden

To forskellige våben blev efterfølgende fundet på den 29-årige gerningsmand - et geværlignende våben og et håndvåben. De føderale efterforskningsledere har siden bekræftet, at Omar Mateen købte våbene inden for den sidste uges tid før angrebet.

Politiet fortæller, at han startede med at skyde foran indgangen, men at han efterfølgende gik ind på klubben, hvor gidselsituationen udspillede sig.

Mange af klubbens gæster nåede at flygte ad bagudgangen efter de første skud. Det formodes, at der i løbet af aftenen har befundet sig 320 mennesker på klubben.

Hver en sten skal vendes

FBI efterspørger hjælp fra befolkningen i forbindelse med opklaringen af sagen.

- Der er ikke noget, vi ikke vil gøre for at nå til bunds i sagen, siger talsmanden fra FBI.

Så du noget, sig det. Så gør vi noget, tilføjede talsmanden. Han kan ikke sige, om skyderiet havde noget at gøre med, at det er en klub for homoseksuelle.

- Vi udelukker ikke noget, men vender hver en sten, siger FBIs talsmand.

De værste masseskyderier i USA de sidste 30 år

 1. 2016

  1. Masseskyderi ved natklub i Orlando

   Politi ved klubben Pulse Orlando, hvor 50 mennesker blev dræbt i et masseskyderi.

   Flere detaljer mangler stadig at falde på plads, efter USA er blevet ramt af det værste masseskyderi i landets historie.

   Søndag nat lokal tid gik den 29-årige amerikanske statsborger Omar Mateen ifølge myndighedernes oplysninger til angreb mod natklubben Pulse for homoseksuelle i Orlando i delstaten Florida. Mindst 50 er bekræftet omkommet. Yderligere 53 er såret, flere i kritisk tilstand.

 2. 2015

  1. Terror i San Bernardino

   Amerikaneren Syed Farook og hans pakistanske hustru, Tashfeen Malik.

   Den amerikanske Syed Farook og hans pakistanske hustru, Tashfeen Malik, skød og dræbte 14 personer på et handicapcenter i San Bernardino i delstaten Californien. De sårede yderligere 21 personer, og angrebet blev efterfølgende kaldt et terrorangreb af de amerikanske myndigheder. Ægteparret blev skudt under flugten - de var angiveligt hvervet af terrororganisationen Islamisk Stat.

  2. Studerende skyder ni mennesker

   De studerende sørger efter masseskyderiet.

   1. oktober 2015 vælger en studerende ved Umpqua Community College i byen Roseburg i delstaten Oregon at skyde otte medstuderende og en lærer. Gerningsmanden omkommer i kampen mod det lokale politi.

  3. Charleston-skyderierne

   Gerningsmanden Dylann Roof inden et retsmøde.

   Blot få måneder inden skyderiet i Roseburg vælger en hvid mand at trække våben og skyde ni kirkegængere i en historisk set afroamerikansk menighed i Charleston. Dylann Roof bliver fanget og retsforfulgt.

 3. 2013

  1. Flådeofficer skyder kolleger

   De første soldater på stedet ved et skyderi i Washington DC.

   Den tidligere reserveofficer i den amerikanske flåde, Aaron Alexis skyder og dræber 12 personer ved flådestationen, Navy Yard, i Washington DC. Yderligere tre bliver såret. Aaron Alexis bliver skudt af politiet.

 4. 2012

  1. Massakren på Sandy Hook

   Et år efter masseskyderiet opsætter byens indbyggere et hjerte med et kors for hvert dødsfald.

   I et af historiens værste skoleskyderier dræbte den unge Adam Lanza 20 elever og seks voksne på Sandy Hook Elementary School i Newtown i delstaten Connecticut. Lanza dræbte også sin mor, inden han tog livet af sig selv.

  2. Skyderi i biograf tog livet af 12

   Gerningsmanden James Holmes blev dømt til livstid i fængslet.

   Et par måneder forinden går den dengang 24-årige James Holmes ind i en biograf i Aurora i delstaten Colorado og begynder at skyde løs på publikum, som er i færd med at se en Batmanfilm. Han dræber 12 personer og sårer yderligere 58. Politiet anholder Holmes uden for biografen og han bliver senere idømt livstid i fængsel.

 5. 2009

  1. En marinesoldat bryder sammen til en mindehøjtidelighed.

   En psykiater fra den amerikanske hær tager i 2009 livet af 13 personer og sårer yderligere 32 ved militærbasen Fort Hood i delstaten Texas. Psykiateren blev efterfølgende dømt til døden for det, der er blevet kaldt det værste skyderi på en amerikansk militærbase nogensinde.

  2. Masseskyderi ved immigrationscenter

   Arkivbillede fra gerningsstedet.

   I foråret 2009 tager en person livet af 13 personer foran et immigrationscenter i Binghamton-forstaden i New York. Han sårede fire andre, inden han skød sig selv.

 6. 2007

  1. Massakren på Virginia Tech

   Gerningsmanden fra Virginia Tech-skyderierne.

   En elev på Virginia Tech University i Blacksburg, Virginia, går amok med et skydevåben og dræber 32 personer, inden han skyder sig selv. Det var indtil 2016 det mest dødbringende masseskyderi i USA's historie.

 7. 1999

  1. Det mest omtalte masseskyderi

   Studerende fra Columbine High efter massakren.

   To teenagedrenge dræber 12 klassekammerater og en lærer med skydevåben på Columbine High School i Littleton, Colorado, inden de tager livet af sig selv.

 8. 1991

  1. Masseskyderi i texansk resteaurant

   En mand i byen Kileen, Texas, skyder og dræber 23 personer i en restaurant, inden han dræber sig selv. Han sårede også 23 andre personer.

 9. 1986

  1. Postbud skyder 14 personer

   Et mandligt postbud skyder og dræber 14 personer og sårer seks andre på hans postkontor i Edmond i Oklahoma. Han begår efterfølgende selvmord.