Udland

Det ved vi om manden bag terrorangrebet i Orlando

Omar Mateen, den formodede gerningsmand bag angrebet på en natklub i Orlando. Facebook

FBI bekræfter, at det var den 29-årige Omar Mateen, der dræbte 50 personer på en natklub i Orlando.

Det er ifølge FBI den 29-årige mand Omar Mateen, der står bag det masseskyderi i Orlando i Florida, der natten til søndag lokal tid kostede 50 mennesker livet og sårede 53.

Det blev bekræftet på et pressemøde søndag aften dansk tid, efter at andre amerikanske myndigheder havde omtalt Omar Mateen som den formodede gerningsmand.

Masseskyderiet, der fandt sted på en natklub for homoseksuelle, Pulse Orlando, er det værste i USA’s historie.

Omar Saddiqui Mateen var ifølge myndighederne amerikansk statsborger, født i New York, med afghanske rødder og var borger i byen Port St. Lucie, der ligger cirka 200 kilometer fra Orlando. Han blev selv dræbt under en skudveksling med politiet på natklubben.

Far antyder hadske motiver

Der er endnu ingen officiel forklaring på, hvilke motiver Omar Mateen havde, men i et interview med det amerikanske medie NBC News antyder Omar Mateens far, Mir Saddique, at der kan være tale om en hadforbrydelse mod homoseksuelle.

Faren beskriver overfor mediet en episode, der fandt sted for et par måneder siden, hvor Omar Mateen blev vred efter at have set to mænd kysse i Miami, og faren mener at dette kan have en forbindelse til skyderiet.

- Dette har ikke noget at gøre med religion, lyder det fra faren og undskylder sin søns gerninger:

- Vi undskylder for hele hændelsen. Vi var ikke bekendt med nogle af de handlinger, han foretog sig. Vi er i chok ligesom hele landet er, siger han.

To forskellige våben blev efter skyderiet fundet på den 29-årige gerningsmanden - et geværlignende våben og et håndvåben. Udover det bar han et mistænkeligt apparat, som ikke er nærmere defineret af politiet.

Politiet fortæller, at han startede med at skyde foran indgangen, men at han efterfølgende gik ind på klubben, hvor gidselsituationen udspillede sig.

Mange af klubbens gæster nåede at flygte af bagudgangen efter de første skud. Det formodes, at der i løbet af aftenen har befundet sig 320 mennesker på klubben.

Mulig forbindelse Islamisk Stat

Et foto af en formodet gerningsmand bag en blodig massakre på en natklub i Florida blev søndag eftermiddag offentliggjort på en Twitter-konto med tilknytning til terrororganisationen Islamisk Stat. Senere kom det frem, at Islamisk Stat har taget skylden for massakren via den ekstremistiske gruppes eget nyhedsorgan Amaq, rapporterede nyhedsbureauet Reuters.

Senator fra Florida, Bill Nelson, siger, at oplysningerne endnu ikke kan bekræftes af USA.

Ifølge mediet The Daily Beast har Omar Mateen tidligere været i FBI's søgelys i 2013 og 2014. Dette bekræftedes søndag af FBI selv, som oplyser, at mandens sag dengang blev lukket.

FBI oplyste søndag, at Omar Mateen kan have haft tendenser i retning af ekstrem islamisme, men han sagde også, at der ikke umiddelbart var indikationer på, at Omar Mateen havde direkte forbindelse til Islamisk Stat.

En ekskone til den nu afdøde Omar Mateen fortæller til avisen Washington Post, at den mistænkte var voldelig og mentalt ustabil, da de var gift.

- Han slog mig. Han kunne finde på at komme hjem og begynde at slå mig, fordi vasketøjet ikke var ordnet eller noget i den stil, siger hun.

Ekskonen, der taler på betingelse af anonymitet, fortæller, at hun mødte Omar Mateen på nettet for otte år siden, og at hun flyttede til Florida for at lade sig gifte. Det skete i 2009.

De værste masseskyderier i USA de sidste 30 år

 1. 2016

  1. Masseskyderi ved natklub i Orlando

   Politi ved klubben Pulse Orlando, hvor 50 mennesker blev dræbt i et masseskyderi.

   Flere detaljer mangler stadig at falde på plads, efter USA er blevet ramt af det værste masseskyderi i landets historie.

   Søndag nat lokal tid gik den 29-årige amerikanske statsborger Omar Mateen ifølge myndighedernes oplysninger til angreb mod natklubben Pulse for homoseksuelle i Orlando i delstaten Florida. Mindst 50 er bekræftet omkommet. Yderligere 53 er såret, flere i kritisk tilstand.

 2. 2015

  1. Terror i San Bernardino

   Amerikaneren Syed Farook og hans pakistanske hustru, Tashfeen Malik.

   Den amerikanske Syed Farook og hans pakistanske hustru, Tashfeen Malik, skød og dræbte 14 personer på et handicapcenter i San Bernardino i delstaten Californien. De sårede yderligere 21 personer, og angrebet blev efterfølgende kaldt et terrorangreb af de amerikanske myndigheder. Ægteparret blev skudt under flugten - de var angiveligt hvervet af terrororganisationen Islamisk Stat.

  2. Studerende skyder ni mennesker

   De studerende sørger efter masseskyderiet.

   1. oktober 2015 vælger en studerende ved Umpqua Community College i byen Roseburg i delstaten Oregon at skyde otte medstuderende og en lærer. Gerningsmanden omkommer i kampen mod det lokale politi.

  3. Charleston-skyderierne

   Gerningsmanden Dylann Roof inden et retsmøde.

   Blot få måneder inden skyderiet i Roseburg vælger en hvid mand at trække våben og skyde ni kirkegængere i en historisk set afroamerikansk menighed i Charleston. Dylann Roof bliver fanget og retsforfulgt.

 3. 2013

  1. Flådeofficer skyder kolleger

   De første soldater på stedet ved et skyderi i Washington DC.

   Den tidligere reserveofficer i den amerikanske flåde, Aaron Alexis skyder og dræber 12 personer ved flådestationen, Navy Yard, i Washington DC. Yderligere tre bliver såret. Aaron Alexis bliver skudt af politiet.

 4. 2012

  1. Massakren på Sandy Hook

   Et år efter masseskyderiet opsætter byens indbyggere et hjerte med et kors for hvert dødsfald.

   I et af historiens værste skoleskyderier dræbte den unge Adam Lanza 20 elever og seks voksne på Sandy Hook Elementary School i Newtown i delstaten Connecticut. Lanza dræbte også sin mor, inden han tog livet af sig selv.

  2. Skyderi i biograf tog livet af 12

   Gerningsmanden James Holmes blev dømt til livstid i fængslet.

   Et par måneder forinden går den dengang 24-årige James Holmes ind i en biograf i Aurora i delstaten Colorado og begynder at skyde løs på publikum, som er i færd med at se en Batmanfilm. Han dræber 12 personer og sårer yderligere 58. Politiet anholder Holmes uden for biografen og han bliver senere idømt livstid i fængsel.

 5. 2009

  1. En marinesoldat bryder sammen til en mindehøjtidelighed.

   En psykiater fra den amerikanske hær tager i 2009 livet af 13 personer og sårer yderligere 32 ved militærbasen Fort Hood i delstaten Texas. Psykiateren blev efterfølgende dømt til døden for det, der er blevet kaldt det værste skyderi på en amerikansk militærbase nogensinde.

  2. Masseskyderi ved immigrationscenter

   Arkivbillede fra gerningsstedet.

   I foråret 2009 tager en person livet af 13 personer foran et immigrationscenter i Binghamton-forstaden i New York. Han sårede fire andre, inden han skød sig selv.

 6. 2007

  1. Massakren på Virginia Tech

   Gerningsmanden fra Virginia Tech-skyderierne.

   En elev på Virginia Tech University i Blacksburg, Virginia, går amok med et skydevåben og dræber 32 personer, inden han skyder sig selv. Det var indtil 2016 det mest dødbringende masseskyderi i USA's historie.

 7. 1999

  1. Det mest omtalte masseskyderi

   Studerende fra Columbine High efter massakren.

   To teenagedrenge dræber 12 klassekammerater og en lærer med skydevåben på Columbine High School i Littleton, Colorado, inden de tager livet af sig selv.

 8. 1991

  1. Masseskyderi i texansk resteaurant

   En mand i byen Kileen, Texas, skyder og dræber 23 personer i en restaurant, inden han dræber sig selv. Han sårede også 23 andre personer.

 9. 1986

  1. Postbud skyder 14 personer

   Et mandligt postbud skyder og dræber 14 personer og sårer seks andre på hans postkontor i Edmond i Oklahoma. Han begår efterfølgende selvmord.