Udland

Obama støtter Hillary: - Keder sig i Det Hvide Hus

USA's præsident, Barak Obama, støtter kandidaten Hillary Clinton, som sin efterfølger. Vigtigt for demokraterne, vurderer USA-kender.

- Obama er ved at kede sig lidt i Det Hvide Hus. Han vil gerne ud og føre valgkamp for Hillary og for sit eget eftermæle.

Sådan lyder analysen fra underviser i amerikansk historie ved Syddansk Universitet, Micro Reimer-Elster, der følger præsidentvalgkampen tæt.

- For demokraterne og Hillary er det en gave. Man er skuffet over hans resultater eller mangel på samme, men der er forståelse for, at det har været svært politisk med en republikansk-ledet kongres, siger Micro Reimer-Elster til TV 2.

Han vurderer, at det er især de unge demokratiske stemmer, som demokraterne håber, at Obama kan tiltrække.

Hillary er den bedste

Præsident Barak Obama har torsdag offentligt givet sin støtte til demokraternes Hillary Clinton som USA's næste og første kvindelige præsident. Støtten annonceres i en video, som Hillary Clinton har offentliggjort på sin officielle YouTube-side.

- Jeg ved, hvor hårdt jobbet kan være. Derfor ved jeg, at Hillary vil være god til det. Faktisk tror jeg aldrig, at vi har haft en så kvalificeret kandidat til det her kontor, siger Barak Obama i videoen.

- Hun har modet, medfølelsen og hjertet til at få arbejdet gjort.

Demokraterne skal samles

Selv om støtten fra USA's første sorte præsident ikke er uventet, så kommer den på et afgørende tidspunkt. Demokraterne skal nemlig have samlet partiet, som lige nu er splittet mellem Clinton og Bernie Sanders, der endnu ikke har opgivet kampen som at blive Demokraternes kandidat.

Partiet er nødt til at samle sig, som Obama udtrykker det i videoen, hvis vejen til Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus i Washington D.C. skal blokeres for republikanernes kandidat Donald Trump.

Det vurderer Micro Reimer-Elster.

- Obama er bekymret over, at det tager for lang tid, før Demokraterne igen samles. Trump har allerede samlet Republikanerne mere eller mindre, siger han til TV 2.

Pres på Sanders

Selv om Hillary Clinton og Barak Obama kæmpede en hård valgkamp mod hinanden i 2008, skal de nu i fælles front erobre amerikanernes hjerter. Og støtten fra Obama lægger et tungt, tungt pres på kandidaten Bernie Sanders, der endnu ikke officielt har opgivet sit præsidentkandidatur.

Og ifølge Micro Reimer-Elster er der to opfattelser af, hvorfor Bernie Sanders endnu ikke givet op.

- Den idealistiske forklaring er, at Sanders kæmper for sin politik. Det her er en revolution, så det handler om at sætte noget i gang, siger han og forsætter til den anden forklaring.

- Den kyniske er, at Sanders er magtliderlig, ligesom så mange andre politikere før ham, og stadig tror, at han kan vinde. Sanders lever i en parallelverden, hvor han tror, at han kan overbevise de her 400 superdelegerede om, at de skal stemme på ham.