Udland

Terrorfrygt i Frankrig: App skal advare om mulige angreb under EM

To dage før EM lancerer de franske myndigheder onsdag en app, der kan advare brugere om mulige terrorangreb.

Onsdag lancerer den franske regering en gratis smartphone-app, der er designet til at sende en advarsel til brugerne "i tilfælde af mistanke om et angreb".

Det oplyser landets indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

Advarslen vil dukke op på mobilen, mindre end 15 minutter efter at hændelsen er blevet bekræftet af myndighederne. Den vil tage højde for brugerens geografiske placering.

Appen findes på fransk og engelsk og vil også advare brugerne om "uventede begivenheder" såsom oversvømmelser.

Den kan downloades til både Android og iPhone.

Lanceringen af appen sker to dage før, at EM begynder, og 1,5 millioner udenlandske fodboldfans strømmer til Frankrig, som i øjeblikket er i højt alarmberedskab.

Idéen opstod efter angrebet i Paris i november sidste år. Især premierminister Manuel Valls har presset på, for at den skulle blive klar i tide til Euro 2016.

Den franske regering håber, at appen vil hjælpe brugerne til at kunne dele "pålidelige, officielle oplysninger om sikkerhedssituationen på tværs af landet på sociale medier".

De mange fodboldkampe er fordelt på ti stadioner i ni byer - herunder Paris, Lyon og Marseille.

Høj terrortrussel i Frankrig

Tirsdag advarede det britiske udenrigsministerium om, at der kan være "en høj terrortrussel" mod især stadioner og fans i løbet af den månedlange slutrunde.

Samtidig har anholdelsen af en fransk statsborger i Ukraine øget frygten for et angreb. Den anholdte havde ifølge den ukrainske sikkerhedstjeneste planer om at udføre 15 angreb i Frankrig før og under turneringen.

De franske myndigheder har iværksat enorme sikkerhedsforanstaltninger for at undgå en gentagelse af angrebet i Paris 13. november sidste år, hvor 130 mennesker blev dræbt.

I storbyen Lyon, som er en af værtsbyerne ved EM, har man i denne uge lavet øvelser med sikkerhedsstyrker og beredsskabspersonale. Her har man blandt andet immiteret et angreb på byens fanzone, hvor foldboldfans vil samles for at se kampene på storskærme. 

Sikkerheden ved EM bliver massiv. Der bliver således indsat 77.000 politibetjente og militærfolk samt 13.000 private sikkerhedsvagter til at sikre stadioner og offentlige fanzoner.

Samtidig fortalte politichefen i Paris, Michel Cadot, tidligere på ugen, at 3000 ekstra betjente er blevet føjet til de 10.000 politifolk, der er afsat til at passe på hovedstaden.

Desuden vil nogle af de 10.000 soldater, der har været udstationeret rundt om i landet efter Paris-angrebet, blive dedikeret til EM.

Den militante gruppe Islamisk Stat (IS), der har taget skylden for angrebet i november, har udpeget Frankrig som et af gruppens største mål.

/ritzau/AFP