Udland

Pablo Escobars håndlanger vil være Youtube-stjerne

Efter at have siddet mere end 22 år i fængsel forsøger narkobaronen Pablo Escobars gamle håndlanger sig nu som Youtube-stjerne.

Engang tjente han millioner af dollars som håndlanger for verdens mest berygtede narkobaron Pablo Escobar, i dag forsøger han at skrabe penge sammen til føden som aspirerende Youtube-stjerne.

Navnet er John Jairo Velásquez – bedre kendt som den iskolde morder Popeye (Skipper Skræk). 14 timer dagligt bruger han på at svare sine følgere på Youtube-kanalen Popeye Arrepentido (Skipper Skræk - den angrende), som han startede for næsten et år siden.

- Fra det ene øjeblik til det andet havde jeg 1.000 følgere, dernæst 2.000, fortæller John Jairo Velásquez i et interview med britiske The Guardian.

I dag har han mere end 110.000 følgere på Youtube, hvilket ifølge ham selv lige nu er nok til at tjene en beskeden indkomst.

På Youtube ønsker Velásquez at advare unge mod at ende i en kriminel løbebane, som ham selv.

Han er blevet en berømthed på grund af sine forbrydelser.

Gonzalo Rojas, søn af et af Velásquez' ofre

John Jairo Velásquez er en del af fortællingen om 1980’ernes blodige narkokrig i Colombia. Som håndlanger for Pablo Escobar og Medellín-kartellet har han mere end 300 liv på samvittigheden. Desuden har han indrømmet at have beordret og organiseret tusindvis af mord. Det gælder blandt bombeangrebet mod et passagerfly i 1989, hvor 110 personer omkom.

Narkobaronen Pablo Escobar blev dræbt af colombiansk politi i 1993, og han var kendt for ikke at sky nogen midler i kampen for overlevelsen af sit narkokartel. Blandt Escobars fjender var den liberale præsidentkandidat Luis Carlos Galán, der havde erklæret narkokartellerne krig. Ham fik John Jairo Velásquez dog sat en stopper for – og mordet på Galán er faktisk det eneste, som Velásquez nogensinde blev dømt for.

Efterladte utilfredse med Velásquez' nye status

Nu har Velásquez måske stukket næsen lidt for langt frem. Det er ikke alle, der bryder sig om, at en tidligere morder nu er på vej frem som Youtube-stjerne.

- Han er blevet en berømthed på grund af sine forbrydelser, siger Gonzalo Rojas til The Guardian.  

Rojas’ far var en af de 110 personer, der døde på det bombede passagerfly, og Rojas er altså ikke glad for Velásquez’ nye status som fremadstormende Youtube-stjerne.

- Det er et slag i ansigtet, at han nu præsenterer sig selv som ekspert og konsulent, når han intet har angret, siger Gonzalo Rojas til The Guardian.

Den dag i dag kalder Velásquez stadig Pablo Escobar for sin boss, men i en af videoerne på Velásquez’ Youtube-kanal indrømmer den tidligere håndlanger dog, at de ting som skete under Pablo Escobar var forkerte. Han kalder også Escobar og sig selv for banditter, og opfordrer unge til ikke at se de to som rollemodeller.

Velásquez håber nu, at han en dag kan leve af de penge, han tjener på reklamer på Youtube-kanalen.

- Det ville være ”rene” penge tjent ved ærligt arbejde, siger han til The Guardian,