Udland

Rigsretssag mod Brasiliens præsident afgøres midt under OL

Dilma Rousseffs politiske skæbne bliver afgjort samtidig med, at verdens sportsfolk kæmper om medaljer i Rio.

Rigsretssagen mod Brasiliens suspenderede præsident, Dilma Rousseff, vil blive afsluttet midt under OL i Rio de Janeiro i august.

Det fremgår af en tidsplan, som senatets rigsretskommission mandag offentliggjorde.

Tilhængere af den tidligere vicepræsident Michel Temer, som midlertidigt har overtaget præsidentposten fra Dilma Rousseff, har presset på for at få sagen fremskyndet.

Men rigsretskommissionens formand, senator Raimundo Lira, holder fast ved den oprindelige tidsplan med 16. august som slutdato.

Stort underskud

Beslutningen er ifølge nyhedsbureauet Reuters et tilbageslag for den nye regering.

Den er ivrig efter, at Temer kan få udvidet sine magtbeføjelser og indføre besparelser, der skal rette op på et stort underskud på statens finanser og Brasiliens økonomi i det hele taget.

Der er i Brasilien, ifølge Reuters, desuden bekymring for, at usikkerhed om Michel Temers legitimitet som præsident kan holde nogle statsoverhoveder fra at deltage i åbningen af OL 5. august.

Tidligere præsident stillet for rigsret

Et flertal i senatet stemte 12. maj for at stille den folkevalgte Dilma Rousseff for en rigsret. Hun beskyldes for at have pyntet på statsbudgettet i 2014.

Brasiliens økonomi er ramlet ind i store problemer de senere år efter en lang periode med høj vækst og stigende velstand for store dele af befolkningen.

Bliver Rousseff dømt, vil Michel Temer fortsætte som præsident frem til næste valg i 2018.

Afgøres fem dage før OL slutter

Rigsretskommissionen indleder høringer af vidner og sagkyndige onsdag i denne uge. 28. juli skal en færdig rapport afleveres til senatet, der skal stemme om den inden 2. august.

Derefter er der afsat 14 dage, hvor parterne i sagen kan komme med deres endelige argumenter, før Dilma Rousseffs skæbne afgøres ved endnu en afstemning 16. august - fem dage før afslutningen på OL.