Norge vil være klimaneutral allerede i 2030

Målet skal opnås ved, at alle udslip i Norge bliver udlignet med reducerede udslip i udlandet.

Stortinget i Norge vil fremskynde målet om klimaneutralitet fra 2050 til 2030, skriver nyhedsbureauet NTB.

Målet skal opnås ved, at alle udslip i Norge bliver udlignet ved hjælp af kvotehandel og samarbejdsprojekter både inden for EU og med andre lande.

- Klimaneutralitet skal fremskyndes til 2030, såfremt der kommer en global og ambitiøs klimaaftale på plads, hvor andre industrilande påtager sig store forpligtelser, hedder det i det norske klimaforlig.

I en indstilling fra energi- og miljøudvalget i Stortinget stiller samtlige partier sig bag et forslag om at bede regeringen "sørge for klimareduktioner tilsvarende norske udslip fra og med 1. januar 2030."

170 lande skrev under i april

Sagen skal ifølge planen op til behandling i plenum i Stortinget 14. juni.

Flere end 170 lande skrev i april under på klimaaftalen fra Paris.

Klimaaftalen blev forhandlet på plads i december efter hårde forhandlinger i den franske hovedstad ved klimatopmødet COP21. Den har som mål at holde den globale opvarmning under to grader og helst 1,5 grader.