Udland

Den sidste heltehund fra 11. september aflivet under fuld honnør

Den sidste redningshund fra terrorangrebet på World Trade Center blev onsdag aflivet i Texas. Men inden da fik den en rørende afskedsceremoni.

Mandag gik redningshunden Bretagne sine sidste skridt, inden den blev aflivet.

Den vellidte hunhund på 16 år led af fysiske skavanker, og derfor besluttede dens ejer, Denise Corliss, at det var på tide, at den slap for smerterne.

Som en sidste gestus til den tapre hund havde en række lokale brandmænd og redningsarbejdere stillet sig klar ved indgangen, hvor de gjorde honnør, da Bretagne ankom til Fairfield Animal Hospital.

Da Bretagne var blevet aflivet, blev den båret ud svøbt i et amerikansk flag, mens flere af de tilstedeværende redningsarbejdere ifølge flere medier græd.

Bretagne menes at være den sidste overlevende hund, der arbejdede med at finde overlevende efter terrorangrebet den 11. september 2001.

Fik kollegaer til at åbne op

Bretagne og ejeren, Denise Corliss, var begge nyuddannede, da de blev sendt til New York efter World Trade Center-angrebet i september 2001.

I ugerne efter angrebet brugte de sammen med flere hundrede andre redningsarbejdere 12 timer om dagen på at forsøge at finde overlevende i ruinerne af de sammenstyrtede tårne – dog uden held.

Men ifølge CNN opdagede Denise Corliss, at Bretagne havde en anden funktion på området, der hurtigt viste sig at være meget værdifuld for kollegaerne.

For mange af redningsarbejderne kom over i pauserne og aede Bretagne. Og mens de fik en hårdt tiltrængt pause, begyndte flere af redningsfolkene at åbne sig op og fortælle om de forfærdelige syn, der havde mødt dem under arbejdet i ruinerne.

- Hunde kan være så beroligende, så det giver mening for mig nu. Jeg havde bare ikke forudset det dengang, siger Denise Corliss til CNN.

Der var stadig tidspunkter, hvor jeg holdt vejret og tænkte: "Jeg håber, hun gør det rigtigt, jeg håber, hun er okay."

Denise Corliss

De følgende år deltog Denise Corliss og Bretagne i flere aktioner, blandt andet i kølvandet på orkanen Katrina. Og selvom Bretagne var en trænet hund, var der gange, hvor Denise Corliss frygtede for dens sikkerhed.

- Der var stadig tidspunkter, hvor jeg holdt vejret og tænkte: "Jeg håber, hun gør det rigtigt, jeg håber, hun er okay." siger Denise Corliss til CNN.

I 2009 forlod Denise Corliss og Bretagne Texas Task Force 1 og brugte de næste år på lokalt arbejde med at træne andre redningshunde. Samtidig blev Bretagne brugt til at hjælpe børn, der havde svært ved at læse, til at få mod til at læse højt i skoleklasserne.

Du kan se den rørende hyldest i videoen øverst på siden.