Udland

Renault rummede 125 kilo TNT - blond mand mistænkt for terrorplan

Ukraines efterretningstjeneste siger, at den har afværget et terrorangreb mod Frankrig. Billeder viser en stor mængde våben hos mistænkt blond mand.

15 terrorangreb under EM i fodbold i Frankrig er blevet afværget af Ukraines efterretningstjeneste.

Det oplyser de ukrainske myndigheder som netop har offentliggjort billeder, hvor en formodet terrorist bliver anholdt med et større våbenlager i bilen.

Du kan se billeder fra anholdelsen i videoen herover.

Den anholdte mand er ifølge ukrainerne fra Frankrig, og han havde angiveligt planer om at ramme moskéer, synagoger og regeringsbygninger før og under EM.

- Sikkerhedstjenesten har været i stand til at forhindre 15 planlagte terrorangreb forud for EM og under EM, siger Vasilij Gritsak, der er leder af Ukraines sikkerhedstjeneste.

- Målene var - selv om det lyder sært, er det sandt og dokumenteret - en muslimsk moské, en jødisk synagoge, et fransk skattekontor, politistationer og mange andre steder, siger Vasilij Gritsak.

Synagoger og moskéer var mål

Den anholdte var i Ukraine, hvor han havde kontaktet "illegale væbnede grupper", tilføjer Gritsak.

- Han var interesseret i at købe våben og sprængstoffer, siger han.

Manden skal være 25 år gammel og ifølge ukrainerne er han ultranationalist. Dette understøttes blandt andet af fund af diverse beklædningsgenstande.

Den unavngivne mand har ifølge oplysningerne fra Ukraine talt negativt om den franske regering, om masseindvandring og om spredningen af islam og globalisering.

Han arbejdede som inseminator på et landbrug i Frankrig og boede hos sin bedstefar, oplyser franske medier. 

Billeder af store mængder våben

Franskmanden medbragte ifølge oplysningerne 125 kilo af sprængstoffet TNT i sin Peugeot Kangoo varevogn.

Billederne fra Ukraines efterretningstjeneste viser desuden automatvåben, raketstyr og større mængder ammonition.

- Den mistænkte fik fem Kalashnikov-rifler, 5000 patroner, to raketstyr, 18 raketter, 125 kilo TNT, 100 detonatorer, 20 elefanthuer og andre ting, siger Gritsak fra den ukrainske sikkerhedstjeneste.

Manden blev anholdt ved den ukrainsk-polske grænse sidst i maj.

Gritsak siger, at sikkerhedstjenesten sørgede for, at der blev solgt deaktiverede våben til franskmanden.

Den franske avis Est-Republicain bringer mandens navn, og en kilde hos fransk politi siger til avisen, at der ikke umiddelbart er noget som tyder på, at manden planlagde et terrorangreb, og at han snarere er våbensmugler.

Politikilden beklager sig også over, at de ukrainske myndigheder ikke har sendt fransk politi ret meget relevant information.

Mandens hjem i det østlige Frankrig er blevet ransaget, men politiet har kun fundet en t-shirt med logoet fra en højreekstrem gruppe på adressen.

Fransk terrorfrygt før EM

De europæiske sikkerhedstjenester er i forhøjet alarmberedskab, efter at militante islamister dræbte 130 mennesker og sårede flere hundrede i november og slog endnu 32 ihjel i Bruxelles i marts.

USA har advaret amerikanske statsborgere om faren for yderligere angreb i EU. Washington har også påpeget faren for angreb under EM i fodbold.

Frankrigs præsident, François Hollande, sagde søndag, at der er en trussel om terror i Frankrig i forbindelse med EM i fodbold, der foregår i Frankrig.

- Men Frankrig vil ikke lade sig intimidere. Denne trussel vil vare i lang tid. Men vi må gøre alt for sikre, at EM 2016 bliver en succes, sagde han til fransk radio.

Hos TV 2 har vi kontaktet den franske ambassade i Danmark. Her har man ingen kommentarer til sagen i Ukraine.

EM begynder fredag 10. juni og varer en måned.