Udland

Kina til USA: Vi undgår spændinger ved at stole på hinanden

Møde mellem USAs udenrigsminister og Kinas præsident. WU HONG / Scanpix Denmark

Det årlige møde mellem USA og Kina står i skyggen af en tiltagende, betændt konflikt om Det Sydkinesiske Hav.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, er i Kina i forbindelse med landenes årlige møde. Og i sin indledende tale til begivenheden opfordrer den kinesiske præsident, Xi Jinping, de to lande til at stole mere på hinanden.

- Kina og USA er nødt til at styrke den gensidige tillid, siger Xi Jinping ifølge nyhedsbureauet AFP og efterlyser en øget indsats fra begge parter til at håndtere konflikter og forhindre "strategiske fejlvurderinger".

Mødet - den såkaldte Strategic and Economic Dialogue - står dog i skyggen af en tiltagende konflikt. Den udspiller sig i Det Sydkinesiske Hav, hvor Kina gør krav på et enormt territorium.

Netop disse spændinger tager udenrigsminister John Kerry fat i ved mødets begyndelse i Beijing mandag. Han anbefaler Kina at finde "en diplomatisk løsning på spændingerne", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Stærkt kritiseret

Kinas øgede tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav er tidligere blevet stærkt kritiseret af både John Kerry og USA's præsident, Barack Obama.

Den kinesiske regering mener, at stort set hele Det Sydkinesiske Hav tilhører Kina. Derfor har Kina opført en lang række kunstige øer i området, så man har kunnet tage øerne i brug. Det kan give landet en strategisk vigtig militær tilstedeværelse midt i Asien.

USA har dog flere gange sejlet tæt forbi disse øer for at vise, at man ikke accepterer Kinas krav.

Det kinesiske krav på det enorme farvand er også blevet udfordret ved internationale domstole. Det omstridte område ligger øst for Vietnams kyst, vest for Filippinerne, nord for Malaysia og Brunei og syd for Taiwan, Kina og Hongkong.

Mødet mellem USA og Kina varer i to dage. På dagsordenen står også Nordkorea, klimaforandringer, terror, handel og økonomisk samarbejde.