Udland

Brasilianske kvinder demonstrerer efter massevoldtægt af 16-årig

Brasilianske kvinder viser deres frustration ved landsdækkende protester som reaktion på voldtægtsvideo.

Tusindvis af brasilianske kvinder fyldte onsdag gaderne i flere af landets storbyer for at fordømme en "voldtægtskultur", som ifølge de protesterende er skyld i en meget omtalt sag om en stor gruppe mænd, der angiveligt voldtog en 16-årig pige. 

I Rio de Janeiro, der i august er vært for sommer-OL, og São Paulo bar demonstranter skilte med slogans som "Vi bløder alle" og "Ikke offerets skyld". 

I São Paulo deltog over 5000 kvinder i demonstrationen, skriver nyhedsbureauet AFP. 

Brasilianerne er chokerede og oprørte over massevoldtægtssagen, der via en video på internettet kom frem i lyset. Optagelsen viser en nøgen og blodig pige ligge på en seng, tilsyneladende bevidstløs, mens en mand praler af, at hun er blevet voldtaget af flere end 30 mænd. 

Tre mistænkte er indtil videre anholdt. Den seneste blev pågrebet onsdag. Politiet jagter fortsat tre andre. Videooptagelsen er lavet i en favela, som de ofte lovløse slumkvarterer i Brasilien kaldes, 21. maj.

 Onsdagens landsdækkende protester fandt sted, dagen efter at Senatet vedtog en lov om strengere straffe for massevoldtægtsforbrydere. Loven gør det også strafbart at filme seksuelle overgreb. Men mange kvinder i Brasilien ser ikke meget håb i politikernes reaktion.

Et slogan i onsdagens demonstrationer lød således "Kæmp uden frygt". Et ordspil med reference til den fungerende præsident, Michel Temer, hvis efternavn betyder "frygt" på portugisisk. 

Temer er kommet under beskydning for at have udnævnt en regering uden så meget som et enkelt kvindeligt medlem. Temer afløste for nylig Brasiliens første kvindelige præsident, Dilma Rousseff, der midlertidigt er blevet kørt ud på et sidespor på grund af en kommende rigsretssag mod hende. Da Rousseff i 2010 dannede sin første regering, var der ni kvindelige ministre. /ritzau/AFP