Udland

Et 57 km langt hul: Kom med ind i verdens vildeste tunnel

Schweiz har indviet verdens længste jernbanetunnel. Den løber dybt neden under alperne og er et af de største ingeniørprojekter i nyere tid.

Da den første gigantiske boremaskine begyndte at rotere på bjergsiden i Schweiz, var Storebæltsbroen lige åbnet, og Alperne var stadig noget, man måtte køre eller flyve hen over for at komme frem.

Nu, 17 år og et 57 kilometer langt hul senere, er verden forandret.

Boremaskinerne i Schweiz er forstummet og togene kan komme lige så nemt under Alperne som under Storebælt.

Det hele skyldes verdens længste jernbanetunnel. Gotthard Basistunnelen der ligger 2,3 kilometer under bjergmassivet i Schweiz - det svarer til ni Storebæltsbroer oven på hinanden.

Tunnelrørene kommer til at binde Europa sammen på en ny måde, og det er planen, at anlægget skal revolutionere fragttrafikken gennem Europa og forkorte rejsetiden mellem Zürich og Milano med en time, når hele anlægget tages i drift til december. 

Med indvielsen i dag har Schweiz officielt verdens længste jernbanetunnel - den næstlængste er Seikan-tunnelen i Japan der er 53,9 kilometer lang, mens den tredjelængste jernbanetunnel i Verden er under Den Engelske Kanal, den er 50,5 kilometer lang.

Tunnelen under Alperne kan dog ikke kaldes verdens længste tunnel. Den titel har New Yorks hovedvandforsyning som er et 137 kilometer langt og fire meter bredt rør, der er boret gennem klippen.

Her har vi samlet en række fakta om den nye jernbanetunnel under Alperne.

152 kilometer rør under bjerget

De schweiziske ingeniører har gravet to tunnelrør til togene, og en række skakter og udluftningskanaler. I alt er der gravet 151 kilometer og 840 meter tunnel mellem de to byer Erstfeld og Bodio. Desuden er der mulighed for at komme ind i tunnelen i byerne Amsteg og Faido. I bjergbyen Sedrun er der en lift, så man også kan komme ned til tunnelen herfra. 

28,2 millioner ton sten

Siden byggeprojektet begyndte med den første sprængning i 1999 er der blevet gravet 28,2 millioner ton sten fra bjergenes rødder.  Det er det samme som 165 af Mærsks største containerskibe.

Du kan se hvordan den første eksplosion forløb i videoen herover.

Præcision på én centimeter

Da boremaskinerne mødtes under bjergmassivet og fuldendte tunnelen skulle de to rør mødes med en præcision på 25 centimeter i bredden og 12,5 centimeter i højden.

Ingeniørerne arbejdede imidlertid så præcist, at rørene mødtes med 8 centimeters nøjagtighed i bredden og 1 centimeters nøjagtighed i højden da de mødtes 15. oktober 2010.

Gabi, Heidi og Sissi borede hullerne

Tunnelrørene blev boret af fire enorme boremaskiner - de har navnene Gabi 1, Gabi 2, Heidi og Sissi. Boremaskinerne var 440 meter lange og vejede 2700 ton. 

Herover kan du se, hvordan boremaskinerne blev samlet.

20 minutters køretid

Inde i tunnelen kan togene køre helt op til 250 kilometer i timen, og det betyder at turen under bjerget kan gøres på bare 20 minutter.

Undervejs passerer toget 417 nødtelefoner, 380 kontrolcomputere, 10.000 lamper og 70.000 målere som skal sikre at turen forløber som den skal.