Udland

Russisk partileder talte dunder på tv: Opfordrer han her til atomangreb på Færøerne?

Ultra-nationalisten Vladimir Zhirinovsky vil kaste en atombombe over en ø i Nordatlanten for at vise Ruslands militære styrke.

Han er kendt for sine anti-vestlige sympatier og rabiate ytringer i det russiske parlament. Vladimir Zhirinovsky er formand for det ultra-nationalistiske liberale parti (LDPR), og han er vred over amerikanernes missilskjold i Europa, som ifølge Zhirinovsky er en trussel mod russernes nationale interesser.

Det har fået partilederen til at komme med en slet skjult trussel mod en unavngiven ø i Nordatlanten samt en opfordring til præsident Vladimir Putin under et live-interview på russisk tv om at udslette en ø godt 300 kilometer nordvest for den britiske kyst.

-  I Nordatlanten er der en lille ø, et lille land med 200,000 mennesker, sagde Zhirinovsky og tilføjede med henvisning til NATO's ledelse i Bruxelles:

- Bruxelles burde sige: Her er en ø. Nu er der ikke nogen ø. Landet eksisterer ikke længere.

- Vi bør vise, hvad vores atomare kræfter er i stand til, lød det videre fra den tidligere russiske præsidentkandidat.

Om truslen er direkte rettet mod Færøerne, hvor der bor 50.000 mennesker, er ikke klart, men som det største befolkningsmæssige område blandt øerne i Nordatlanten, er det mere sandsynligt, at Vladimir Zhirinovsky har færingerne i tankerne end Orkney og Shetlandsøerne, skriver flere britiske medier. 

Styret i Moskva har endnu ikke kommenteret ultra-nationalistens atom-trussel, men der er ikke tvivl om, at russerne er stiktossede over planerne for et NATO-missilskjold i Europa.

Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler

Mikhail Vanin, russisk ambassadør i Danmark

Fredag i denne uge gjorde Ruslands præsident Putin det også klart, at Rusland er nødt til at tage såkaldte foranstaltninger mod missilskjoldet. Præsidenten advarer om, at Rumænien og Polen vil kunne være de lande, som russerne retter sigtekornet mod.

Ordene faldt under Putins besøg i Grækenland, fordi amerikanerne har aktiveret missilskjoldet i Rumænien og planlægger at udvide det i andre Østeuropæsike lande.

- Tidligere har den rumænske befolkning ikke vidst, hvad det vil sige at være i sigtekornet, men nu bliver vi tvunget til at gennemføre foranstaltninger for at sørge for vores egen sikkerhed, sagde Putin på en pressekonference.

NATO vedholder, at systemet er et afgørende forsvar mod missiler affyret fra såkaldte slyngelstater.

- Missilforsvar er til forsvar, lyder det fra forsvarsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Det hverken underminerer eller svækker Rusland strategiske atom-trussel, tilføjer han.

Det er ikke første gang, at Rusland rasler med sablen overfor NATO-lande, der deltager i det amerikanske missilskjold. Og tidligere er Danmark også blevet advaret af den russiske ambassadør i København. Det skete, fordi Folketinget i sensommeren 2014 vedtog at deltage aktivt i NATO's missilskjold. Det danske bidrag forventes at bestå af tre fregatter, der skal udstyres med avancerede radarsystemer.

- Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler, har ambassadør Mikhail Vanin sagt til Jyllands-Posten sidste år.

Installationen af missilforsvaret i Rumænien er den første del af et større skjold, som kommer til at omfatte et kontrolcenter ved en luftbase i Ramstein i Tyskland, en radarstation i Tyrkiet og fire skibe, der med udgangspunkt fra Rota i Spanien kan opfange fjendtlige angeb og selv affyre missiler i forsvar for NATO-alliancen.