Udland

30 mænd voldtog teenager og lagde video på nettet: Det er en praksis, vi kalder 'strafvoldtægt'

En bestialsk gruppevoldtægt af en bare 16-årig pige har fået stemningen i Brasilien til at syde. Midlertidig præsident indkalder til krisemøde.

En særdeles grov gruppevoldtægt af en bare 16-årig pige i Brasilien har fået stemningen til at syde i det sydamerikanske land.

Sagen er særligt grov, fordi overfaldsmændene bagefter optog en video af det nøgne offer, som de lagde på nettet.

Det har i weekenden fået tusindevis af brasilianske kvinder til at gå på gaden i Rio de Janeiro i protest mod den udbredte straffrihed for vold og overgreb mod kvinder i landet.

Flere end 30 mænd gjorde hende gravid!

Ukendt mistænkt

- Det, der er sket med denne unge pige, er fuldstændig uacceptabelt. Det er en ’rød alarm’, der endelig har fået opmærksomhed, siger den brasilianske forfatter Joana Cocareli til Reuters.

Og protesterne er nu blevet så voldsomme, at landets midlertidige præsident, Michel Temer, har indkaldt delstatens ansvarlige for offentligt sikkerhed til et krisemøde.

Den midlertidige præsident i Brasilien, Michel Temer, fordømmer gruppevoldtægten på de sociale medier: 

Mellem 30-33 mænd og drenge er mistænkt for at deltage i det grove overgreb.

Politiet har ifølge internationale nyhedsbureauer identificeret fire af gerningsmændene, men indtil videre er ingen blevet anholdt.

Politiet udtaler, at yderligere efterforskning er nødvendig, inden de foretager anholdelser.

Overgrebet blev offentligt kendt, efter en af de mistænkte lagde en video af den nøgne, halvt bevidstløse pige på Twitter.

Det er absurd, at vi i det 21. århundrede skal leve med barbariske forbrydelser som denne

Michel Temer, midlertidig præsident

I videoen sviner flere mænd pigen til, mens de viser deres ansigter. En af mændene i videoen siger, at ”flere end 30 mænd gjorde hende gravid!” – twitterkontoen er siden blevet fjernet.

Efter overfaldet er hashtagget #EstuproNaoÉCulpaDaVitima, der på portugisisk betyder ’Voldtægt er ikke offerets skyld’, blevet brugt flittigt på de sociale medier.

Michel Temer skriver på sin offentlige twitterkonto, at ’det er absurd, at vi i det 21. århundrede skal leve med barbariske forbrydelser som denne’.

Derudover har mange Facebookbrugere, deriblandt landets skandaleramte og suspenderede præsident, Dilma Rousseff, udskiftet deres profilbilleder med symbolet for kvindekønnet for at vise deres støtte til offeret.

Rio de Janeiro har længet kæmpet med overfald på kvinder. Ifølge rettighedsgrupper, der kæmper for Brasiliens kvinder, er gruppevoldtægter ikke en ualmindelig straf i områder der domineres af kriminelle bander.

- Det er en praksis, vi kalder ’strafvoldtægt’. Det er en barbarisk forbrydelse, der er et udtryk for den patriarkalske konservatisme i vores samfund, siger Arlanza Revelop fra gruppen Defence of Women.

Brasilien kæmper i forvejen med den værste økonomiske krise i årtier og en rigsretssag mod landets suspenderede præsident, Dilma Rousseff. Det kan du se mere om i videoen herunder: 

Den voldsomme sag kommer på et tidspunkt, hvor Brasilien i forvejen er tvunget i knæ. Landet skal være vært for OL til august, og det var håbet, at det kunne være en anledning til at vise en stærk økonomi i fremgang og en tilfreds befolkning.

Men i stedet kommer OL til at løbe af stablen, mens landets første kvindelige præsident, Dilma Rousseff, er centrum i en rigsretssag, anklaget for fusk og korruption.

Derudover er landet i sin værste økonomiske krise siden 1930’erne. Og for at føje spot til skade kæmper landet også med den frygtede zikavirus, der har fået eksperter til at advare mod at gennemføre OL i Brasilien.  

I videoen øverst på siden kan du møde offeret, nogle af de anklagede og demonstranterne.